the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. India
  5. Reasoning Instincts Architecture Studio
  6. 2018
  7. The Cube House / Reasoning Instincts Architecture Studio

The Cube House / Reasoning Instincts Architecture Studio

  • 22:00 - 15 July, 2018
The Cube House / Reasoning Instincts Architecture Studio
The Cube House / Reasoning Instincts Architecture Studio, © Krunal Mistry
© Krunal Mistry

© Krunal Mistry © Krunal Mistry © Krunal Mistry © Krunal Mistry + 53

  • Architects

  • Location

    Ahmedabad, India
  • Lead Architects

    Ujjaval Parekh (Principal Architect), Bhairavi Dhoot (Principal Architect), Krunal Mistry (Senior Architect), Meel Panchal (Architect), Shruti Talsania (Architect)
  • Structure Design

    Innovative Designs, Rutvik Dave, Ahmedabad
  • Landscape Design

    Green Pastels, Brinda Pancholi, Ahmedabad
  • Plumbing Consultant

    Chetan Vyas, Ahmedabad
  • Area

    710.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Krunal Mistry
© Krunal Mistry

Text description provided by the architects. A multi generation house conceived and manifested as a blend of modern aspirations of traditional values of its inhabitants. Situated within a dense urban fabric of a residential colony, the site demanded careful consideration of the house massing to maintain its privacy and openness.

Ground floor
Ground floor

The physical from of the house as its name suggests is conglomerated and articulated within a single cubic volume leaving one third of the land open for landscaping. Its components also adhere to this inherent geometry at various scales while following disciplines of climatic design. The form cascades down towards the north and the east resulting into stepping terraces maximizing natural daylight. Complementing these terraces are the raised blocks on the south and the west which keeps the terraces in the shade. Such an arrangement allows the house to open itself towards its landscaped areas offering green vistas from the internal spaces.  

© Krunal Mistry
© Krunal Mistry

The residence edifices multiple living areas, five bedrooms and an entertainment zone with a home theatre, gym and a spa. The heart of the house is the double volume family space attached to an intimate open courtyard. The transparent nature of the courtyard allows unobstructed visual connections across its large floor plate. The staircase and the lift shaft segregate the private bedroom spaces, social living and recreational lifestyle spaces across all floors. Hence the staircase plays a pivotal role in the overall movement in the house. Enhancing the staircase is the interactive and dynamic screen bringing joy to the stair users. This rotating timber planked screen veils the staircase and forms a tall backdrop for the double volume family space. Each bedroom relishes an extended open or semi open space in the form of a terrace or a balcony enhancing the experience of the space and the cross ventilation within the rooms.

© Krunal Mistry
© Krunal Mistry

One of the key outdoor space is the ‘den’. A space conceived for the youngest generation of the family on the second floor for informal outdoor activities. An extension to the gym, the ‘den’ is wrapped by the mild steel trellis that filters the sunlight creating an interesting play of shadows depending on the sun path. The trellis turns and meets the floor in continuity and defines the volume of the den. It sits as a crown over the house. Its visual presence changes from being a heavy mass as perceived from the street level to a transparent membrane from the neighboring terraces.

© Krunal Mistry
© Krunal Mistry

The bold contrasting external finishes such as brushed colored lime plaster and texture paints define the different volumes bringing a new sense of vibrancy in the neighborhood. The use of red travertine on the compound wall and landscape features not only enhance the user experience but also rejuvenates the street. The internal material palette is an amalgamation of various materials used in specific spaces. Within this mixed palette the extensive use of teak timber in staircase, the bridge, internal doors and the double height screen conveys the warmth within the house.  The lime plastered ceiling with exposed concrete finish defines the uniform character of all internal spaces.  

© Krunal Mistry
© Krunal Mistry

To conclude ‘The Cube House’ is not a monolithic block but rather a composition achieved through the evolution of a cube in response to the context and the project brief exuding clarity and simplicity.

View the complete gallery

About this office
Reasoning Instincts Architecture Studio
Office
Cite: "The Cube House / Reasoning Instincts Architecture Studio" 15 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895882/the-cube-house-reasoning-instincts-architecture-studio/> ISSN 0719-8884