the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Thailand
  5. Stu/D/O Architects
  6. 2016
  7. Naiipa Art Complex / Stu/D/O Architects

Naiipa Art Complex / Stu/D/O Architects

  • 20:00 - 9 June, 2018
Naiipa Art Complex / Stu/D/O Architects
Naiipa Art Complex / Stu/D/O Architects, © Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon

© Pirak Anurakyawachon © Pirak Anurakyawachon © Pirak Anurakyawachon © Pirak Anurakyawachon + 40

  • Architects

  • Location

    Bangkok, Thailand
  • Team members

    Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Adrian Smiths, Chompunuch Vanichayanguranon, Pitchaya Kointarangkul
  • Area

    2400.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Landscape Architect

    Field Landscape Studio
  • Lighting Designer

    Siriluck Chinsaengchai
  • Identity Designer

    KK Rakitawan
  • Structural Engineer

    B.N.G. Engineering
  • Mechanical Engineer

    MEE Consultants
  • Consultants

    Chanin Limapornvanich
  • Contractor

    Sittanant
  • More Specs Less Specs
© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon

Text description provided by the architects. Naiipa (Literally means ‘Deep in the Forest’) is a mixed use project consisted of an Art Gallery, Sound Recording Studio, Dance Studio, Restaurants, Coffee Shops, and Office Spaces. It is located on Sukhumvit 46, a small street that connects Rama 4 road to Phrakanong BTS Station on Sukhumvit road. The project is named after the concept of concealing the architecture in the forest as the vision of greenery is expanded by using reflective glass all around.

© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon
Axonometric
Axonometric
© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon

Upon arrival, visitors are greeted with the project’s main feature and driving force in design, a groups of large, pre-existing trees in its center. From the very beginning, the goal of Naiipa has been to create architecture that seamlessly co-exist with the trees, providing a peaceful and inspiring art community for both its occupants and visitors. 

© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon

In order to fulfill the 2,000-square-meter office and retail programmatic requirement of the project, the main functions are divided into two to main masses which bounded the site, leaving the main tree courtyard as a free open space.  Building A was designed to be an elongated 2-story horizontal building, allowing sunlight to reach the existing Pink Trumpet Tree, preserving its growth while creating an atmospheric courtyard for the building’s occupant.  To contrast the horizontal form of Building A, Building B is a vertically orientated 4-story building.  The two main masses are then connected together by multi-level sculptural terraces that intertwine itself between the existing trees, leaving all the trees untouched.

© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon

The structural design for the project was also executed in respect and consideration to the existing trees.  The two main buildings are constructed with typical concrete structure in order to maintain the structural integrity of the function areas.  Meanwhile, in the central open space area where the trees mostly congregate, steel structures were introduced.  The shift in structural system is due to the building’s close proximity to the greenery, where the use of mortar could damage the existing trees, thus by using steel structure, the risk of contamination is reduced.  In addition, steel structure provides more flexibility in navigating the construction around the expanding tree branches. 

Detail
Detail

Three different types of glazing: reflective, translucent, and transparent, along with the rhythmic folding pattern of the façade, are utilized to link the architecture to the surrounding urban context conditions, as it gradually transforms the architecture and finally vanishes into nature.  The east façade, which faces the street, is a translucent double façade, helping to filter and reduce heat flowing into the building.  Furthermore, as the translucent façade moves towards the entrance, its smooth surface begins to fold, alluding to the forest within, as the pattern mimics the dancing shadows casted by sunlight as it filters through the tree canopies.  Once inside, the inner architectural façade and the floating “Bird Nest” Gallery cladded in reflective glass seems to dissolve and disappear amongst the trees.  It is this effect of being completely surrounded by trees that which evokes the feeling of truly being Naiipa.

© Pirak Anurakyawachon
© Pirak Anurakyawachon

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Stu/D/O Architects
Office
Cite: "Naiipa Art Complex / Stu/D/O Architects" 09 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895773/naiipa-art-complex-stu-d-o-architects/> ISSN 0719-8884
© Pirak Anurakyawachon

曼谷奈帕艺术空间 / Stu/D/O Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.