All
Projects
Products
Events
Competitions

Tree-ness House / Akihisa Hirata

Tree-ness House / Akihisa Hirata

© Vincent Hecht © Vincent Hecht © Vincent Hecht © Vincent Hecht + 46

Toshima, Japan
  • Architects: Akihisa Hirata
  • Area Area of this architecture project Area:  331
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Vincent Hecht
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ADVAN, IKEGAMI, IOC, TUSCANIA Biscotto, Tokuyama, Yoko Ando
  • Structural Engineer: Masato Araya (OAK), Takashi Manda (tmsd), Taijiro Kato (tmsd)
  • Facility Engineer: Kazuhiro Endo, Sho Takahashi (EOS plus)
  • Planting Designer: Yuichi Tsukada (Onshitsu)
  • Textile Designer: Yoko Ando, Kasumi Yamaguchi (Yoko Ando Design)
  • Construction: Akira Ohara, Satoshi Kikuchi (Oharakomusho)
  • Planting Construction: Yasuyuki Ikegami (Ikegami)
More Specs Less Specs
© Vincent Hecht
© Vincent Hecht

Text description provided by the architects. This project is a complex building of houses and galleries built in Tokyo, Toshimaku. One tree is organically integrated with a combination of parts having different characteristics, such as a trunk, a branch, and a leaf.  As with the tree, we tried to create an organic architecture that could be formed by a hierarchical combination of different parts such as plants/pleats (as openings) / concrete boxes.

© Vincent Hecht
© Vincent Hecht
Plants - Diagram
Plants - Diagram
© Vincent Hecht
© Vincent Hecht

While concrete boxes are stacked three-dimensionally, the main structure containing complicated voids is made. Then, open the windows with pleats in them, agitating the inside and outside, and at the same time create a place that fits with the physical sensation of the person. In addition, we set up planting around the pleats and create an organic whole like breathing in the surrounding environment like a tree.

© Vincent Hecht
© Vincent Hecht

We set up a calm environment such as bedrooms and a gallery inside of the box. On the other hand, the outside of the box becomes terraces, gardens, and the place surrounded by glass as the living room and dining room. Rather than focusing only the internal space of the building, the entire space including the external space like the garden and the street is three-dimensionalized.  I intended to create a futuristic and savage architecture that awakens human animal instincts in which the inside and outside are reversed multiple times. 

© Vincent Hecht
© Vincent Hecht
Pleats - Concept Diagram
Pleats - Concept Diagram
© Vincent Hecht
© Vincent Hecht

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Tree-ness House / Akihisa Hirata" 30 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895346/tree-ness-house-akihisa-hirata/> ISSN 0719-8884
© Vincent Hecht

17种阳台集合树屋 / 平田晃久

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.