the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Paulo Bastos e Associados
  6. 2014
  7. Sapucaí-Mirim House / Paulo Bastos e Associados

Sapucaí-Mirim House / Paulo Bastos e Associados

  • 09:00 - 5 June, 2018
Sapucaí-Mirim House / Paulo Bastos e Associados
Sapucaí-Mirim House / Paulo Bastos e Associados, © Daniel Ducci
© Daniel Ducci

© Daniel Ducci © Daniel Ducci © Daniel Ducci © Daniel Ducci + 43

  • Architects

  • Location

    Sapucaí-Mirim, Brazil
  • Architect in Charge

    Paulo Bastos
  • Team

    Luciane Shoyama, Regina Simões, Pedro Henrique de Carvalho Rodrigues, Ana Elisa Gabos, Lúcia Cristina Rocha, Giorgia Magnani Gatti, Nelson Xavier, Lívia Darin. Paulo Duarte Simões
  • Area

    1155.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Coordinator

    Nelson Xavier
  • Structure and Foundations

    Escritório Técnico Feitosa e Cruz (concrete and wood, original executive project); Segecon (concrete, steel and wood, 2003 revision)
  • Electrical

    CKF
  • Hydraulics

    CKF e Básico Montagem
  • More Specs Less Specs
© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

Text description provided by the architects. Designed in the early 1980s, this country house was completed in 2014, two years after the death of its author, Architect Paulo Bastos, in 2012. Built in Sapucaí-Mirim, a city located by Serra da Mantiqueira, a mountain range that separates the states of São Paulo and Minas Gerais, the residence was inserted in a natural glade into the woods. The location was carefully chosen by the author, in absolute respect and harmony with the existing vegetation, abundant in Araucárias, large trees indigenous of this mountainous region.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci
Sketch
Sketch
© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

The request of the owner (a former student of Bastos who ended up pursuing another professional path) was simple: a four-bedroom vacation home with an indoor pool. The architect organized the program in three ground blocks, which were connected by sometimes inside/outside circulations, in a conception that spreads the constructions throughout the terrain, trying to take advantage, in the best possible way, of the exuberant landscape of the surroundings.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci
Floor Plan
Floor Plan
© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

In the entry way of the residence there is a rectilinear pavilion, which shelters guest rooms, a workshop and a garage, in addition to a home theater (that occupies a place originally designed for games room). Two circulations connect this pavilion with the social and convivial block, where the dining room and living room are spread freely and in full visual contact with the surrounding nature, thanks to the glass closures present in most of its perimeter. 

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

On a lower level of the dining/living room area, taking advantage of the sloping terrain, is the indoor heated swimming pool, which is bathed by natural light through the sheds of its roof. Having a volume of its own, the swimming pool pavilion is associated with the social block, even though it effectively represents an extension of it. Finally, seeking to provide greater comfort and privacy, the group of dormitories (three suites) is located in a separate volume, connected to the social block through a closed but transparent glass circulation.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci
Section B
Section B
© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

Looking to explore as much as possible the very expression of the (few) materials used, the architect chose clay bricks (that appear throughout the residence); wooden pillars made of Aroeira, (a native Brazil tree that was used in their natural trunk shape), metallic/concrete beams and concrete slabs compound the structure of the residence. Floors, except inside the dormitories, were executed in burnt cement, with joints positioned according to a specific design.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

After the passing of Architect Paulo Bastos, the company is now lead by his partners, Architects Nelson Xavier (FAU-USP, 1984) and Luciane Shoyama (FAU-UNESP, 1995), who maintained the company’s corporate name and have sought to preserve the memory and work of its founder, a reference in Brazilian Modernist Architecture.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

View the complete gallery

About this office
Paulo Bastos e Associados
Office
Cite: "Sapucaí-Mirim House / Paulo Bastos e Associados" [Residência Sapucaí-Mirim / Paulo Bastos e Associados] 05 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895283/sapucai-mirim-house-paulo-bastos-e-associados/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.