All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. UNStudio’s Ben van Berkel Weaves an Immersive Pavilion for Revolution Precrafted Series

UNStudio’s Ben van Berkel Weaves an Immersive Pavilion for Revolution Precrafted Series

UNStudio’s Ben van Berkel Weaves an Immersive Pavilion for Revolution Precrafted Series
UNStudio’s Ben van Berkel Weaves an Immersive Pavilion for Revolution Precrafted Series, Courtesy of UNStudio
Courtesy of UNStudio

Continuing towards its goal of creating design-forward structures that are available to the public and installable anywhere, Revolution Precrafted's series has unveiled its latest pavilion design by Ben van Berkel, founder and principal architect of UNStudio. The limited edition Ellipsicoon (a portmanteau of Ellipse and Cocoon) is available now through Revolution Precrafted’s website, joining the selection of prefabricated pavilions and single-family home designs by the likes of Zaha Hadid, Jean Nouvel, and Daniel Libeskind.

Courtesy of UNStudio Courtesy of UNStudio Courtesy of UNStudio Courtesy of UNStudio + 8

Courtesy of UNStudio
Courtesy of UNStudio

With a floor area of only 15 square meters, the Ellipsicoon is intended as an outdoor retreat for re-connecting to nature. "The Ellipsicoon pavilion is a space for the mind, for moments of ephemeral escape, for rumination or for simply being," says the architect, explaining that the structure is ideal for reading, contemplation, intimate conversation, and solitary, restful moments. The woven design underscores these functions, surrounding those inside with its swooping curved form while maintaining a connection to nature through its gaping openings.

Courtesy of UNStudio
Courtesy of UNStudio

The pavilion’s continuous surface is woven from 100% recyclable high-density polyethylene (HDPE), which evokes the appearance and porosity of wicker furniture with the durability necessary for permanent outdoor installation. While most of the fibers are colored a natural brown hue, accenting strands in electric blue emphasize the Ellipsicoon’s digitally-developed contours. The plan of the amoebic pavilion includes an entry space that elevates visitors over a covered sunken seating pit.

Courtesy of UNStudio
Courtesy of UNStudio

“The Ellipsicoon offers a place of temporary disengagement,” van Berkel says, “where the practicalities, duties and interruptions of daily life can momentarily fade and the imagination can take over.”

News via: UNStudio

View the complete gallery

About this author
Cite: Jack McManus. "UNStudio’s Ben van Berkel Weaves an Immersive Pavilion for Revolution Precrafted Series" 29 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895050/unstudios-ben-van-berkel-weaves-an-immersive-pavilion-for-revolution-precrafted-series/> ISSN 0719-8884
Read comments
Courtesy of UNStudio

UNStudio 编织曲面凉亭,创建十五平米心灵空间

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.