the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Spain
  5. NUA arquitectures
  6. 2017
  7. Gon-Gar Workshops Rehabilitation and Extension / NUA arquitectures

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Gon-Gar Workshops Rehabilitation and Extension / NUA arquitectures

  • 05:00 - 4 June, 2018
Gon-Gar Workshops Rehabilitation and Extension / NUA arquitectures
Gon-Gar Workshops Rehabilitation and Extension / NUA arquitectures, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 31

  • Architect

  • Location

    Carrer Sant Jordi, 18, 43747 Benissanet, Tarragona, Spain
  • Architects authors of the work

    Ferran Tiñena, Arnau Tiñena, Maria Rius
  • Technical architect

    Teresa Arnal, Noelia Cebrián
  • Area

    990.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographer

  • Structural Calculation

    Windmill Structural Consultants SLP.
  • Construction

    Germans Llarch SL.
  • Structure

    Maifersa SL.
  • Design Team

    NUA arquitectures
  • Carpenter

    DM Espai Fusta SL
  • Electrical installations

    Electricitat Sarroca SL
  • HVAC

    Climartí SL
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Gon-Gar Workshops
Rehabilitation and expansion of the Gon-Gar Workshops Benissanet, Tarragona.

The project to expand and rehabilitate the Gon-Gar Workshop involves the reorganization of an organically growing industrial cluster consisting of two industrial buildings and the owners’home, which make up this agricultural machinery repair company. The complex has been located for almost 50 years in the centre of the compact urban area of Benissanet, a small, essentially rural and agricultural town of barely 1,200 inhabitants, located on the right bank of the lower River Ebre.

Axonometric
Axonometric

The project consists of the conversion of an abandoned pre-existing warehouse into an office building (Building B2), and the construction of a new open-plan industrial building attached to the former, which will be used as a mechanical workshop and exhibition area (Building B3). The relocation of the offices in the centre of the cluster and the construction of the new workshop has made it possible to multiply the internal connectivity of the complex and improve the quality of working life of its workers, increasing the surface area by 938m², creating a total of 2,610m².

© Adrià Goula
© Adrià Goula

In town planning terms, the recovery of the pre-existing warehouse and the construction of the new industrial workshop blend the complex into the surroundings, consisting mainly of three-storey terraced houses with a gable roofs constructed rhythmically every 5 m. The project gives form to the new urban front of the cluster with the definition of a new corner façade perimeter facing south and east that responds to the needs and characteristics of its interior space and, at the same time, to its integration and adaptation to the urban landscape.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Two strategies, one project
The project is thus conceived as a double intervention with very different characteristics.
The transformation of the old warehouse is implemented through various specific actions that interrelate with the pre-existing features, such as the formation of a new double space, the opening of new windows and new skylights to improve the lighting and spatial conditions of the building, and the construction of lightweight wooden structures to define private offices and furniture. Emptying, trimming and inserting while trying to preserve the essence of the original construction.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section
Section
© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the other hand, the new workshop is conceived as a newly constructed 625m² open-plan building adapted to the limits of its trapezoidal plot by means of a lightweight steel structure supported by perimeter pillars. The structural framework that supports the roof incorporates a series of north-facing triangular skylights to illuminate the interior space in a natural way. The feeling of lightness of the interior space of the building contrasts with a more emphatic and contextualized exterior intended to blend with the surroundings.

Model
Model

Despite being two very different pieces, each with its own character, one of the keys of the project has been the search for continuity, dialogue and consistency between the two constructions and their relationship with the pre-existing elements and the urban landscape.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Roof top (1:200)
Roof top (1:200)
© Adrià Goula
© Adrià Goula

In the first place, the main structure of the new workshop has been designed following the main axes of the existing building structure. The preservation of the orientation and module of the structure of the old building orders and links the two buildings and at the same time allows the oblique side of the trapezium to be resolved in the same way, absorbing the geometric deformation in the structural section of the main façade. 

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Meanwhile, the two buildings are functionally connected inside on the ground floor thanks to the opening of new connections in strategic places that allow the transit of machinery and products between the different buildings in the complex. At the same time, at the first floor level, the new workshop incorporates an attic built with laminated wood that houses the company’s new meeting room. This room, which contrasts with the emptying of the double space of the existing building from where it is accessible on the first floor, merges the two buildings and is visible from the outside through a large window that illuminates one of the most representative spaces in the complex and is intended to link the two buildings volumetrically.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Finally, the reinterpretation of the traditional geometric and compositional rules of Benissanet's residential urban fabric makes it possible to integrate and establish the necessary urban continuity between the new workshop, the existing warehouse and the surroundings. The dimensions of the structural bays, the rhythm of the slopes of the roof and the profile of the side façade, the size, location, and proportion of the gaps, and the textural treatment of the thermo-clay walls partially covered with mortar intend to modulate, defragment, and integrate the new volume of approximately 20x30m of façade in the existing urban morphology.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NUA arquitectures
Office
Cite: "Gon-Gar Workshops Rehabilitation and Extension / NUA arquitectures" [Rehabilitación y ampliación de los Talleres Gon-Gar / NUA arquitectures] 04 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894965/gon-gar-workshops-rehabilitation-and-extension-nua-arquitectures/> ISSN 0719-8884
© Adrià Goula

Gon-Gar 旧工坊车间改造更新 / NUA arquitectures

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.