the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Belgium
  5. MAMOUT architects
  6. 2018
  7. Renier Chalon / MAMOUT architects + AUXAU - Atelier d’architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renier Chalon / MAMOUT architects + AUXAU - Atelier d’architecture

  • 03:00 - 17 May, 2018
Renier Chalon / MAMOUT architects + AUXAU - Atelier d’architecture
Renier Chalon / MAMOUT architects + AUXAU - Atelier d’architecture, © Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier

© Guy-Joël Ollivier © Guy-Joël Ollivier © Guy-Joël Ollivier © Guy-Joël Ollivier + 22

© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier

Text description provided by the architects. The project highlights the heritage of this typical Brussels “Maison de Maître” while radically changing the way of living in the house.

© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier

Typical Brussels house are traditionally built following a plan of 3 rooms in a row. The rooms that are on the street side are prestigious spaces, while backyard rooms are dedicated to service. The central parts, which often lacks direct daylight, are generally left as secondary spaces.

© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier
Floor Plans
Floor Plans
© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier

This beautiful house located in Ixelles is no exception to this rule. The project, which aims to transform the first 2 levels of this house into one dwelling, takes advantage of this configuration. On the street side, the rooms are perfectly restored in their original state, by the conservation of their volume and the rehabilitation of their decoration.

Axonometric
Axonometric

The central parts are dematerialized and transformed into a large staircase. This intervention is inspired by Belgian architect Victor Horta, which, a century ago, upsets the plan of the typical Brussels house by implanting the staircase in the centre of the house, source of light and visual connection. The stairs are connected to large landing like mezzanine, allowing to receive other activities than only traffic, transforming this space into a living area.

© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier

Garden side, all floors and walls, without heritage value, are demolished. This leaves room for new structures that host the bedrooms. The level of the ground floor is lowered along a monumental concrete stair, so that the kitchen and the dining room reach the level of the garden and gain ceiling height. Lowering the level of the ground floor also allows to integrate an additional floor by a set of split-levels, and therefore, reach the program of the client.

© Guy-Joël Ollivier
© Guy-Joël Ollivier

The project makes an intensive use of reused materials, saved from the demolitions or shopped at ROTOR (wooden floors, lighting, hardware, ...).

View the complete gallery

About this office
Cite: "Renier Chalon / MAMOUT architects + AUXAU - Atelier d’architecture" 17 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894574/renier-chalon-mamout-architects-plus-auxau-atelier-darchitecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.