All
Projects
Products
Events
Competitions

SLA Salad Bar / Standard Studio

SLA Salad Bar / Standard Studio

© Wouter van der Sar © Wouter van der Sar © Wouter van der Sar © Wouter van der Sar + 26

Bar  · 
Amsterdam, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project Standard Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Fest, Maretti
  • Project team

    Marc Brummelhuis, Cecilia Valentine, Iris van Gelder
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Wouter van der Sar
© Wouter van der Sar

Text description provided by the architects. After the successful launch of the SLA salad bar in 2012, the company has grown and evolved and now has 10 locations across the Netherlands. From the 11th location onwards Standard Studio was tasked with creating a new design for the interior of each new store. The starting point was to create a recognisable, flexible design which can be executed at multiple locations and naturally conveys the SLA identity. 

© Wouter van der Sar
© Wouter van der Sar

In SLA, the ritual of making the salad is the central element of the store. As a result the salad counter where the food is prepared from fresh ingredients forms the heart of the space. After the salad is made customers can then take it to one of the several seating arrangements in the shop. These spaces have been designed to accommodate different customers: from those looking for a quick bite to couples looking for an intimate corner to dine.

© Wouter van der Sar
© Wouter van der Sar

As the food is the centre of each store, SLA salad bars themselves are always located at central spots within a city. Social, diverse and calming, the space is designed to bring different people together in an escape from the hectic city.

© Wouter van der Sar
© Wouter van der Sar

Wooden fins form the core structures of the salad bar, defining the place and shape of the counter but also organising the entire space. Clearly defined places co-exist allowing for everything from a quick coffee stop to watch the bikes stream past, to an intimate bite in the 2 person booths, and long meals with friends at the communal tables. Although the areas are intimate while seated, while standing the space is open and the areas merge harmoniously, married with characteristic SLA elements such as plants, moss and hexagon green tiles.

Floor plan
Floor plan

SLA Amstelveenseweg is also special because it houses a show kitchen which will serve as an open laboratory for the creation of future recipes. It will also provide space for cooking workshops and the area can easily be closed through 4 striking pivot doors. Last but not least a bespoke office has been designed into the back of the space - making SLA Amstelveenseweg the heart of the SLA family.

© Wouter van der Sar
© Wouter van der Sar

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Amstelveenseweg 124, 1075 Amsterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SLA Salad Bar / Standard Studio" 05 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894397/sla-salad-bar-standard-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.