the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. NoArq
  6. 2018
  7. RPFV House / NoArq

RPFV House / NoArq

  • 03:00 - 10 May, 2018
RPFV House / NoArq
RPFV House / NoArq, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 56

  • Architects

  • Location

    Santo Tirso, Portugal
  • Architect in charge

    José Carlos Nunes de Oliveira
  • Area

    643.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Colaboradores

    Hugo Araújo, André Oliveira, Joana Leite Pinto, Luís Lima, Daniel Viana, Juliana Costa
  • Construction

    Conceito recente; BBG; Topmarmi, Lda.; Ordep móveis; Topgreen; O Bibelot; Gonçalo Serra Lobo Serralharia Unipessoal
  • Structure

    A400 – Francisco Bernardo, Diogo Drumond
  • Hydraulics

    A400 – Tânia Matos
  • Electrical, Communication and Security

    GPIC – Alexandre Martins
  • Gas and air conditioning

    EDIGREEN – Rui Lima, Gonçalo Leal
  • Client

    RP e FV
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

 The proposal was made for a plot of land with 1697 m², where 112 m² were covered area that corresponded to a demolished two-floor house and attic that had a total floor area of around 300 m². Out of the 1697 m² of land, only 600 m² could be built on, as the rest of the land is part of the Agricultural Reserve.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The land is on a steep west-east slope divided into two terraces with a nine-metre total difference in elevation. The constructive area was isolated from the street and surrounded by the Agricultural Reserve, below street level.

Croqui
Croqui

The construction was composed of a house, a threshing floor in the south and a granary; the house was built with thick schist walls, the upper floor and threshing floor were covered in slate.

We demolished the upper floor, keeping the lower floor and the threshing floor slate slabs.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Just like the old house, the new one merges into the morphology of the land, doing without the urban frontage, encouraging dialogue with the beautiful farmland that stretches away on the side opposite the street.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The house has a gross area of 643.20 m² over three floors.

Floor Plans
Floor Plans

The access from the street has some steps and an open corridor to the heart of the house, the patio where the entrance is found.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

 Floor 0 (level -2, under street level) was rehabilitated and expanded. It houses the social functions and patio support. To the north, the interior of this floor is ventilated and illuminated by a patio that used to be a cellar. The new co-exists with the old.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Floor 1 (mezzanine) is organised around the larger patio (clipped by the floor 0 patio) and is used for the family’s daily life. To the north, the entrance to the covered parking, leads the inhabitants to the kitchen through a corridor. The rooms overlook the patio to the south.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Floor 2, visible from the street, is used for relaxation. It partially overlaps the first-floor volume, it shelters the entrance space and the patio. It is divided into three bedrooms and respective toilets. The roofs are flat.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The floor-1 roof, which is at street level, has an esplanade facing the horizon.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The new construction, (completely made or reinforced concrete) is a dark mass of slate sitting on the lower walls of the old house made of schist blocks against the old terraces of granite and schist.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
NoArq
Office
Cite: "RPFV House / NoArq" [Casa RPFV / NoArq] 10 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894185/rpfv-house-noarq/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

Casa RPFV / NoArq