We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

C260 House / HDA: Héctor Del Mar Arquitectura

C260 House / HDA: Héctor Del Mar Arquitectura

© Luis Gordoa© Luis Gordoa© Luis Gordoa© Luis Gordoa+ 30

  • Area Area of this architecture project Area:  770
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Luis Gordoa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: CASTEL, Cement Design, Grundfos, Grupo Arca, Oventrop, Perdura, RML
  • Civil Engineering:BIOE
  • Construction:HDA Arquitectura / Pamela Hernández
  • Structural Design:Rolando González López
  • Architect In Charge:Héctor Delmar
  • Collaborator Architects:Juan Carlos Fuentes, Ulises del Llano
  • Lighting Design:M+N Diseño e Iluminación (Guillermo Martínez, Maria Eugenia Nava y Gabriela Urbina)
  • Landscaping:Ana Carranza
  • City:Naucalpan
  • Country:Mexico
More SpecsLess Specs
© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Text description provided by the architects. The site is an old garden with big trees and a flat-roof house built in the 50´s. The client asked to reclaim the structure of this cold, humid, dark house and open to the garden. The Project reclaimed the original structure by revealing what was underneath layers of materials after years of alterations.   What was left was the essence of the structure: 21 cms-thick brick walls and concrete slabs.

3 strategies where applied:

Make the house adapt to site by understanding its bioclimatic conditions: It was opened to breezes, slab slopes where modified to catch storm water, and openings in the slabs where made to catch the sun´s heat and light so thermal mass could work.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa
Diagram
Diagram
© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

In order to make a dialogue between materials of the existing vs. the new, 3 materials where used: mixing brick powder from the demolished walls with resins and mortar unified Brick in its original 21 cms-masonry. A new material, COR-TEN steel, was used for additions, canopies and a wall, which accompanies the visitor from the entrance to the main hall. Carpentry and wooden features where reclaimed from demolition, also timber beams where reclaimed from a demolished restaurant near by and used for shading the terrace and other additions.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The old house was adapted to receive the new brief, which includes: a gymnasium, 3 bathrooms, dressing room, a pool, and service areas. Pipelines and services where modified with new technology featuring solar panels for water heating, variable velocity devices for pumping water, radiant floors for heating and solar PV panels.

Croquis - Gymnasium
Croquis - Gymnasium

The result of these strategies is a group of brick volumes resting in the garden as rocks, receiving the silhouettes of the trees. The spaces between these volumes are transparent, allowing different views of the garden, which gives sensations of serenity within the chaos of Mexico City.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "C260 House / HDA: Héctor Del Mar Arquitectura" [Casa C260 / HDA: Hector Delmar Arquitectura] 05 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894031/c260-house-hda-hector-del-mar-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.