the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Australia
  5. Luigi Rosselli
  6. 2017
  7. The Beehive / Luigi Rosselli + Raffaello Rosselli

The Beehive / Luigi Rosselli + Raffaello Rosselli

  • 19:00 - 8 May, 2018
The Beehive / Luigi Rosselli + Raffaello Rosselli
The Beehive / Luigi Rosselli + Raffaello Rosselli

© Ben Hosking © Ben Hosking © Prue Ruscoe © Prue Ruscoe + 41

  • Builder

    Jim Miliotis for GroundUp Building Pty Ltd
  • Façade construction

    Callum Coombe
  • Landscape Architect

    William Dangar Associates
  • Joiner

    Maluva Joinery Pty Ltd
  • Custom brass lighting

    Oliver Tanner
  • Client

    Luigi Rosselli Architects
  • More Specs Less Specs
© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

Revaluing Waste
Architecture is often reliant on expensive and scarce materials to define its value. The beehive explores how an undervalued waste product, like the ubiquitous terracotta roof tile can be redefined and revalued.  This exploration of waste as a material stems from the knowledge that construction creates up to 50 percent of Australia’s waste output; and that a buildings energy footprint is largely based on the materials embodied energy. Material reuse solves both these environmental impacts and is by far the most efficient form of building. Raffaello Rosselli collaborated with Luigi Rosselli architects to design their new office building. Through experimenting with waste material reuse on its own studio it aims to be a role model for future projects. 

© Ben Hosking
© Ben Hosking

Search for a waste material
The project started with the study of material waste streams looking for an appropriate object for a brise-soleil to filter the harsh western sun that the main façade faces. The terracotta tile, an overlooked symbol of suburbia, was chosen as it is easily sourced and without an adequate reuse market. (While out of manufacture tiles are collected, newer tiles have no market value and find their way to landfill.) Putting aside the tiles commonality, the terracotta tile appealed in its raw elemental materiality, with no tile exactly alike, cast in clay and fired still by hand. Contextually, the terracotta also related to the raw brick materiality of the neighbouring masonry buildings. 

© Ben Hosking
© Ben Hosking

Designing through making - 1:1 prototypes
The process of design was also unique for this building. In response to an object which was geometrically complex, the façade design was largely conceived through multiple full scale tests and hand built prototypes. This opened up an intuitive form of designing through making. The tactility of the process allowed rapid prototyping, including experimenting with multiple tile course types.

© Callum Coombe
© Callum Coombe
Facade Setout
Facade Setout

These prototypes informed the final design, where each tile course was placed based on its function. The acute course was used at the bottom due to its strength, as well to obscure the solid spandrels. Equilateral tiles were used at eyelevel to reduce visual obstructions. While diagonal tiles were used at the top due to their low clearance and were angled north. The variation of tiles also allowed us to hide the slab edges that reduced the structural load to single stories discreetly.  This design process allowed us to make of the use of the module to further tackle challenging elements of the design and resolve them physically. Such as the curved tile façade, which was crucial to give the façade proportion within its built context by linking its misaligned neighbouring buildings and stepping back from the paperbark tree in front of the site. 

© Raffaello Rosselli
© Raffaello Rosselli

Responding to the site.
The projects primary gestures came through a consideration of its immediate context. The building’s form responds to the neighbouring setbacks and heights. As well as curving around the paperbark street tree (Melaleuca) which encroaches the site. The brise-soleil façade filters the harsh sun while at the same time maximising light through the small 8m wide frontage.  The façade retains the feeling of the two storey warehouse to the south, with the top level set back. The curved awning raises above the first floor to match its context and provides a generous interface with the street. 

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

Internally the building houses, amongst other commercial spaces, a light-filtered architecture studio designed as an environment to stimulate creativity and teamwork: a ‘Beehive’ of architects. Challenging the generic and often alienating nature of open plan office buildings, the design sought to provide an active but intimate environment with multiple working positions offered by custom-built joinery, which was largely repurposed from the former studio, another component of the upcycling drive on this project. The main space does not have any walls, rather is defined by two linear rows of semi-enclosed booths with each architect provided with two desks, linked by a long linear standing bench which facilitates collaborative work. 

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

On the top floor, a communal garden terrace offers a point of release to work in the sunshine, hold community events or relax after a long day. Below this level, the conference table is semi-enclosed by a terracotta tile bookshelf, another variation of a stacked terracotta module, brought into the interiors. This was a conscious attempt to re-contextualise the value of reusing materials, advocating for more sustainable solutions and showing clients and the wider public that it is possible to reuse the waste products of the construction process, with all their intrinsic beauty from façade design to the displaying of books. 

© Prue Ruscoe
© Prue Ruscoe

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Luigi Rosselli
Office
Raffaello Rosselli
Office
Cite: "The Beehive / Luigi Rosselli + Raffaello Rosselli" 08 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893997/the-beehive-luigi-rosselli-plus-raffaello-rosselli/> ISSN 0719-8884