All
Projects
Products
Events
Competitions

The Nest / Grupa 5 Architekci

The Nest / Grupa 5 Architekci
© Mikołaj Lelewski
© Mikołaj Lelewski

© Mikołaj Lelewski © Mikołaj Lelewski © Mikołaj Lelewski © Mikołaj Lelewski + 33

Warszawa, Poland
  • Architects Authors of this architecture project Grupa 5 Architekci
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Alucobond, GEZE, Guardian Glass, Kamieniarz Tadeusz Modliński, Reynaers Aluminium
  • Authors

    Roman Dziedziejko, Michał Leszczyński, Krzysztof Mycielski, Rafał Zelent, Rafał Grzelewski
  • Design Team

    Piotr Bzdel, Tomasz Szponar, Krzysztof Kamiński
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The 18th-century urban layout that shaped the parcel of land (built up before the war) on the corner of two streets intersecting at a sharp angle became the background for the designed construction. It was the express wish of the Metropolitan Monument Conservator Office that the envisaged structure on this important, prominent street corner should be as “light” and as much glaze as possible. Local development conditions for this long and narrow plot envisioned a possibility of overhangs at the first floor level over two nearby streets – Piekna and Koszykowa – that would reiterate the bays and balconies of neighboring tenement houses.

© Mikołaj Lelewski
© Mikołaj Lelewski
Section
Section
© Mikołaj Lelewski
© Mikołaj Lelewski

Dense municipal utility infrastructure in the area meant that the ground floor outline had to be pushed further back from the street intersection and diagonal pillars as well as steel cables for supporting the cantilever ceilings needed to be installed there – all this in order to shift the load generated by the weight of the 7.5 m overhang at the front. The need to maintain vertical clearance, so as not to hinder traffic at the street intersection, caused the overhang to slant – at its base, it measures 4.40 m. The form of the building is characterized by an overhang just 2.55 m from the level of the pavement. The resulting structure naturally divides the building into two parts.

© Mikołaj Lelewski
© Mikołaj Lelewski

A monolithic, matt, dark, stone core of the staircase spans the building from the ground floor and reaches high above the rooftop. This particular element is closed and opaque in character and provides a striking contrast with the second, compositionally different part of the building - a glazed overhang, divided into three segments at the 2nd and 3rd-floor level, respectively. It forms a light, translucent element that on the one hand exposes the building’s interior and on the other reflects the surrounding tenement houses and the “Koszyki” Market Hall opposite. The design concept brings out the best both in the neighboring buildings and original local urban layout.

© Mikołaj Lelewski
© Mikołaj Lelewski

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Piękna 49, 00-547 Warszawa, Poland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Nest / Grupa 5 Architekci" 04 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893731/the-nest-grupa-5-architekci/> ISSN 0719-8884
© Mikołaj Lelewski

The Nest 大厦,密集城市中的玻璃‘光’体 / Grupa 5 Architekci

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.