All
Projects
Products
Events
Competitions

Reconstruction and Extension for Primary School Svetozar Marković / a2arhitektura

Reconstruction and Extension for Primary School Svetozar Marković / a2arhitektura

© Relja Ivanic © Relja Ivanic © Relja Ivanic © Relja Ivanic + 30

Refurbishment  · 
Beograd, Serbia
  • Architects Authors of this architecture project a2arhitektura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Banja Komerc Bekament LLC, Javorac LLC, New Qest LLC, Novoferm, Potens perforacija LCC, TIM Izolirka LLC
  • Lead Architects

    Dijana Adzemovic Andjelkovic and Vladimir Andjelkovic
  • Unit

    m2
  • Collaborators

    Aleksandar bogojevic and Ranko Pavlovic
  • Client

    Elementary school Svetozar Markovic; City of Belgrade, City Administration - Secretariat for Education and Children Protection, Kraljice Marije street br.1, Belgrade, Serbia
  • Investor

    The Ministry of Education, Science and Technological Development of the Republic of Serbia
  • Contractor

    Consortium "Jugogradnja" LLC, Velizara Kosanovica 23, Belgrade and "Građevinar Kocić" LLC, Vuka Vrcevica BB, Begrade
More Specs Less Specs
© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

Text description provided by the architects. Elementary school "Svetozar Markovic" is located in Hadži Milentijeva street no. 62 in Belgrade in the central core of the municipality of Vracar - Neimar. It was designed in 1953 according to the plans of the architect V. Milic. The new, single floor, the extension is upgrading the existing capacity of a primary school building, for one floor within the existing boundaries.

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic
First Floor Plan
First Floor Plan
© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

On the cross-section of the two existing wings of the building, a new atrium is formed through the existing and newly designed structure of the school. In this way, the new daylight source is provided, also allowing vertical communication through the entire structure of the building (basement, ground floor, first and second floor), connecting the old and new part of the building.

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic
Wall Mural Diagram
Wall Mural Diagram

The upper extension of the building is designed as a contemporary architectural structure, with the aim of maximizing the respect of the form and materialization of the existing building. The author's attention was focused on aligning the newly designed part of the building, with the existing aesthetics and construction characteristics of the object in order to achieve unity of function and form

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hadži Milentijeva 62, Beograd , Serbia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reconstruction and Extension for Primary School Svetozar Marković / a2arhitektura" 07 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893729/reconstruction-and-extension-for-primary-school-svetozar-markovic-a2arhitektura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.