the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Higher Education
  4. Senegal
  5. IDOM
  6. 2017
  7. Lecture Building at the Alioune Diop University / IDOM

Lecture Building at the Alioune Diop University / IDOM

Lecture Building at the Alioune Diop University / IDOM
Lecture Building at the Alioune Diop University / IDOM, © Francesco Pinton
© Francesco Pinton

© Francesco Pinton © Francesco Pinton © Francesco Pinton © Francesco Pinton + 25

  • Architects

  • Location

    Bambey, Senegal
  • Architects In Charge

    Javier Perez Uribarri, Federico Pardos Auber
  • Collaborator Architects

    Beatriz San Salvador Pico
  • Promotor

    Senegal Goverment, Ministry of Higher Education - Public Buildings Construction Agency, World Bank
  • Client

    Alioune Diop de Bambey University
  • Area

    7533.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photography

    Francesco Pinton
  • Budget IDOM

    Ana Robles, Joseba Andoni
  • Construction management

    Federico Pardos
  • Work Execution Management

    Papa Djibril Kane, Fally Diop
  • Constructor

    CSE, COMPAGNIE SAHELIENNE D’ENTREPRISES
  • Structural Engineers IDOM

    Miguel Angel Corcuera, Fernando López
  • Facilities Engineering IDOM

    Francisco José Sánchez, Arturo Cabo
  • Architect of Sustainability and Energy Efficiency IDOM

    Blas Beristain
  • Master draftsman IDOM

    Iñaki Zabala
  • 3D Infographics IDOM

    Fernández de Gamboa, Alfonso Alvarez
  • Senegal Collaborating architect

    Alioune Sow
  • Engineer Senegal

    Tandakha Ndiaye
  • More Specs Less Specs
© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Text description provided by the architects. The Government of Senegal, financially assisted by the World Bank, decided to start an ambitious plan to improve several universities in the country, commissioning IDOM to carry out the project and site supervision for a new lecture room building for 1,500 students at the University of Bambey, to the West of the country. The plan includes lecture rooms for 50 and 100 students, a 500 seat lecture hall, laboratories, computer rooms and offices for the teaching body, all distributed over an enclosed built-up area of 4,200 m2 and 11,500 m2 of urbanised area.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

The city of Bambey, located 120 km west of Dakar and having a population of 20,000, stands out for its peanut and cattle farming. The few urban infrastructures and services are indicative of the poor surroundings and harsh life conditions.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Some unusual starting constraints made us reflect on how to deliver a contextualized architectural response. On the one hand, we had to deal with the extreme climate of the Sahel area, with temperatures during the day reaching between 35ºC and 45ºC during the whole year. For 10 months a year, it is also very dry and between July and September, torrential rain is characteristic, generating a contrasting arid-lush landscape which is unrecognizable between seasons. On the other hand, the shortage of resources in the country is noticeable both in the absence of technology and in the lack of skilled workforce and the limited building maintenance. On top of it all, the existing campus had no sewage system, road network or constant supply of drinkable water or electricity. Lastly, the existing buildings, in very poor conditions, were not in keeping with the expected functionality of a campus.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton
Plan
Plan
© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Faced with these circumstances, we planned to respond with a building both simple and repetitive in its construction, of a scale commensurate to the campus, very practical and integrated into the environment whilst generating optimal conditions for protection against the extreme weather. We found inspiration on campus by observing the behaviour of the students. This led us to the idea of reproducing a great tree as a contributor of shelter, which would offer shade, coolness and comfort to its users without energy consumption. We therefore developed the project from its cross-section, providing the building with a large double roof with a metal sandwich panel and insulation on top and a dropped ceiling of mineralised fibres on the inside. In other words, layers of tree branches, with air flowing in between them.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

For the south façade, the strategy was different: we created a large latticework, permeable to air, which eliminates any solar incidence towards the interior and acts as a great filter of solar radiation, extreme in this environment, but still allowing enough light through for the interior functional needs. We planted citronella grass in the cavity between the two skins to avoid the presence of malaria-bearing mosquitoes and to freshen up the space. Complementary, the roof is extended into a 10 meter long canopy, covering a wide exterior area, sheltering students when not in class.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

The combination of both systems, the double roof and a double-skin façade, having 1 and 3 meter cavities respectively, makes it possible to create a Venturi effect: the heat concentrated on the outer skin of the façade ends up flowing under the roof, eased by the inclination of the latter. This system allows for a high percentage of outside heat to be dissipated while at the same time generating a constant flow of air through the cavity of the building’s envelope.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

The result of applying this bioclimatic strategy has made it possible to reduce the interior temperature by 10 degrees, with no energy consumption and with satisfactory interior sunlight conditions.

Section
Section

Finally, to solve the lack of sewage networks problem, we incorporated infiltration rafts with vegetation that collect rainwater as well as an activated sludge purification system for waste water, which, once purified, is discharged to the same rafts. The set of rafts is laid out in keeping with the surroundings, as a natural meander, accessible during the dry season and favouring the natural development conditions of native vegetation, avoiding any attempt of growing vegetation that requires maintenance or consumes water.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

Lastly, we wanted our project to be sensitive to the social component. For this purpose, we designed a façade made up of blocks with triangular perforations that could be prefabricated in situ by the local unskilled workforce. And so, the 20,000 concrete blocks were built manually on site by means of a stainless steel mould and then air-dried. The construction of the 2,000 m2 of the south elevation lattice employed over a hundred workers from Bambey for 6 months.

© Francesco Pinton
© Francesco Pinton

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lecture Building at the Alioune Diop University / IDOM" [Nuevo Edificio Aulario en la Universidad Alioune Diop / IDOM] 15 May 2018. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/893667/lecture-building-at-the-alioune-diop-university-idom/> ISSN 0719-8884
© Francesco Pinton

班贝大学教学楼 / IDOM

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.