the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Belgium
  5. Declerck-Daels Architecten
  6. 2016
  7. Dentist Charlotte Mestdagh / Declerck-Daels Architecten

Dentist Charlotte Mestdagh / Declerck-Daels Architecten

  • 02:00 - 23 April, 2018
Dentist Charlotte Mestdagh / Declerck-Daels Architecten
Dentist Charlotte Mestdagh / Declerck-Daels Architecten, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 28

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. It’s fun to go to the dentist.
Mostly you don’t expect a dental practice to be warm and cozy.  But that’s exactly what Declerck-Daels, Architecten conceived for this small building in Bruges.  Clearly this client didn’t want a clean medical room. 

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The former practice was located in the garage, next to the house.  The front yard of the premises seemed the ideal place to build an extension.  A small infill, rather than building on a new parcel.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The new construction highlights the house behind. The right neighbor’s volume has been stretch to design a part of the front façade of the new practice. This façade declines to ensures sun and light in the current house. Declerck-Daels chose a compact and contrasting volume, using other materials, creating another atmosphere with another approach of light.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

On a rectangular concrete slab, separated from the house, they constructed a wooden sculpture. The façade and the sloping roof are cladded with padauk timber. The same wood was used for the windows.

Level 0
Level 0

To expose the structure and the bare and authentic materials, both in- and outside the practice, the architect payed a lot of attention to the numerous details and counted on the craftsmanship of all the builders.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Wood is a warm, soft and tactile element and is found in all shades: wooden beams, cladding, windows, stairs, ceiling and fixed furniture. It is combined in relation with exposed concrete, calcium silicate units and frivolous colors. There's nothing to hide. All materials play a key role and they form one strong unity.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The architects focused on the atmosphere and comfort of both patient and dentist through different entities. There’s an abundance of light throughout the whole practice. 

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The entrance, waiting area, reception and dentist lab inhabit the core of the project and through the oversized skylight you can experience the wooden facade.

Section
Section

Patients are distracted by the clouds and the birds that can be seen through the skylights above the dental chairs.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The playful print on the windows from the front façade generates a fine filter. This space opens itself to the street. The play and connection of volumes can be captured here. 

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The small plot of green is essential. This is the semi-private space that organizes living from working.

There is a strong relation between old and new, with nice views and perspectives on the current façade, the wooden sloping roof, the green roof, etc …

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The use of the green roof, the big amount of insulation and the low energy consumption contributes to the sustainability of this ecological building.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The project is the result of a strong symbiosis between architecture, interior design, structural engineering, technical engineering (quite complex in a dental office), landscaping and decoration.  This symbiosis of all entities is padded out with playful accents.

It is gracious, warm and welcoming.  An original approach of a dental practice. 

It’s fun indeed to go to the dentist.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Declerck-Daels Architecten
Office
Cite: "Dentist Charlotte Mestdagh / Declerck-Daels Architecten" 23 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893055/dentist-charlotte-mestdagh-declerck-daels-architecten/> ISSN 0719-8884
© Tim Van de Velde

小镇牙医诊所 / Declerck-Daels Architecten