the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Vietnam
  5. G8A Architecture & Urban Planning
  6. 2018
  7. Jungle Station / G8A Architecture & Urban Planning

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Jungle Station / G8A Architecture & Urban Planning

  • 00:00 - 20 April, 2018
Jungle Station / G8A Architecture & Urban Planning
Jungle Station / G8A Architecture & Urban Planning, © Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang

© Tran Nhat Quang © Tran Nhat Quang © Tran Nhat Quang © Tran Nhat Quang + 15

© Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang

Text description provided by the architects. In the context of a dense urban landscape it is logical that the rising start-up community would turn towards the highly efficient concept of co-working for their professional solutions. These spaces must effectively combine the positives of both public and private arenas offering the professional users an efficient resource platform whilst also encouraging social interactions and accommodating for the temporary visitor.

© Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang
Jungle Station Existing 01
Jungle Station Existing 01
© Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang

In the core of Ho Chi Minh City and enclosed in the center of a large factory complex, “Jungle Station” sets the benchmark for conceptual design of such spaces. The entirely refurbished printing factory responds not only to the logistical complications of shared program condensation but reflects on the intangible experience of shared space.

Jungle Station Section
Jungle Station Section

The conception of a tropical environment that also facilitates the flow between the various programs is possible via the feature element of the “Green Connector”. The vegetal spine runs centrally through the space both horizontally and vertically remaining visible from any public zone of the building. More than a simple combination of potted plants, the cooling and calming capacities of the Green Connector occupies all echelons of the space, from large succulents to hanging creepers and an aromatic herb garden.  This green connector also plays the role of “social connector” as traffic allows itself to pause among the foliage. With resting and working stations dotted along the central plantations, the specialized coffee bar caters for a relaxed break.  

© Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang

By opening a central chasm and removing a large part of the roofing, natural sunlight is filtered through the layers of leaves and allowed to spill through the building, enhancing the sensation of a naturally tropical, vegetal environment. As the sunlight shifts over the building the users are able to feel in touch with the natural advancement of the day. Each closed office space, distributed rationally along the facades is able to view this luminous centerpiece.

© Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang

To allow for focus and highlight the presence of the green organic volumes, architectural elements are left raw, minimal and monochromatic. Here a balance is created by reintroducing traces of the structure’s industrial past, revealing operational and technical elements of the building such as support beams, ventilation systems and cabling. Details of industrial character; exposed textured brick and dark steel are contrasted to the organic elements prevalent throughout.

© Tran Nhat Quang
© Tran Nhat Quang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jungle Station / G8A Architecture & Urban Planning" 20 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892840/jungle-station-g8a-architecture-and-urban-planning/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.