the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. China
  5. JIEJIE STUDIO
  6. 2016
  7. Grass Garden / JIEJIE STUDIO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Grass Garden / JIEJIE STUDIO

  • 20:00 - 25 May, 2018
Grass Garden / JIEJIE STUDIO
Grass Garden / JIEJIE STUDIO, Shadow Island | Cloud Corridor. Image © Xiaoqi
Shadow Island | Cloud Corridor. Image © Xiaoqi

Northeast  Aerial View of Grass Garden. Image © Xiaoqi Inside the Bamboo Space. Image © Haolei Guan Grass Garden Entrance Corridor. Image © Hui Liang Grass Garden Entrance. Image © Hui Liang + 39

Grass Garden Entrance. Image © Hui Liang
Grass Garden Entrance. Image © Hui Liang

Text description provided by the architects. This project is a transformation of a courtyard to a tea house in a hutong in Beijing. The site is a rectangular courtyard with an area of about 100 square meters.

Northeast  Aerial View of Grass Garden. Image © Xiaoqi
Northeast Aerial View of Grass Garden. Image © Xiaoqi

Based on the corridor connecting all the buildings in Courtyard house in Beijing, the concerpt of “corridor space” is introduced: beside the four walls of courtyard, a new corridor space is added, with the door-facade of traditional form. While opening the façade, it is a corridor; while closing the façade, it is a room space. Inside the corridor, intellectuals and tea guests, sitting around, drink tea and discuss together.

Bamboo Space | Cloud Corridor | Sisi Dock. Image © Xiaoqi
Bamboo Space | Cloud Corridor | Sisi Dock. Image © Xiaoqi
Plan
Plan

In the courtyard, the tile on the floor is a metaphor of water, with corridor suspended above the water. the big space in the corridor could be used as room and small space as furniture. According to the difference of sourouddings, with varied materials, scales, heights, and behavior modes, this corridor has many kinds of characters. From the courtyard entrance, through south, east and north wall, untill west wall, several spaces are organised: sisi dock on the south, linglong terrace, and yizhu corridor on the east, cloud corridor on the north, shadow island and sky cave house on the west.

Bamboo Space | Cloud Corridor | Shadow Island. Image © Xiaoqi
Bamboo Space | Cloud Corridor | Shadow Island. Image © Xiaoqi
Section&Elevation
Section&Elevation
Cloud Corridor. Image © Xiaoqi
Cloud Corridor. Image © Xiaoqi

Sisi dock is from “the book of songs”, describing the clearance of water. it is at the beginning of the courtyard, on the north of original brick wall with traditional motif, above the water outlet.Inside this corridor with glass façades, the guests could appreciate the circulation of running water.

Inside the Sisi dock, Blue brick wall. Image © Xiaoqi
Inside the Sisi dock, Blue brick wall. Image © Xiaoqi
Grass Garden Entrance Corridor. Image © Hui Liang
Grass Garden Entrance Corridor. Image © Hui Liang

Linglong terrace situates on the east, an independent platform with the length of 2.1meter and width of 1.5meter. with 3 sides sourounded by the water, and several stepping stones inside. Drinking tea on the terrace, and listening the the running brook.

Bamboo Place, Inside Linglong terrace. Image © Xiaoqi
Bamboo Place, Inside Linglong terrace. Image © Xiaoqi
Bamboo Space. Image © Haolei Guan
Bamboo Space. Image © Haolei Guan

On the west side of the east room, a 60-centimeter-wide open space was planted with bamboos. A corridor in front of these bamboo is for appreciating them.

Cloud corridor is under the roof of north room. “with the tea as wine for the distingished guests, and cloud going and coming as chariot”. This corridor is mainly for the main tea ritual.

Inside the Bamboo Space. Image © Haolei Guan
Inside the Bamboo Space. Image © Haolei Guan

The shadow island in the northwest corner of the courtyard is surrounded by old locust trees. In autumn, we can drink tea and watch the pagoda flowers falling into "water". Or, when the courtyard is full of visitors, the door-facades putting together, the player could play chinese zither inside.

Shadow Island | Sky Cave. Image © Xiaoqi
Shadow Island | Sky Cave. Image © Xiaoqi

The sky cave house is built on top of the pagoda tree and  between its branches. It was the highest point of the coutyard and also the finish point. inside it we could overlook the entire courtyard, or explore the outside world.

Bamboo Space | Cloud Corridor | Linglong terrace |Sisi Dock. Image © Xiaoqi
Bamboo Space | Cloud Corridor | Linglong terrace |Sisi Dock. Image © Xiaoqi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
JIEJIE STUDIO
Office
Cite: "Grass Garden / JIEJIE STUDIO" 25 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892750/grass-garden-jiejie-studio/> ISSN 0719-8884
Shadow Island | Cloud Corridor. Image © Xiaoqi

北京草园 / 介介工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.