the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Tonic Design
  6. 2017
  7. Piedmont Retreat / Tonic Design

Piedmont Retreat / Tonic Design

  • 13:00 - 26 April, 2018
Piedmont Retreat / Tonic Design
Piedmont Retreat / Tonic Design, © Tzu Chen Photography
© Tzu Chen Photography

© Tzu Chen Photography © Tzu Chen Photography © Tzu Chen Photography © Tzu Chen Photography + 14

  • General Contractor

    Vincent Petrarca, Tonic Construction
  • Landscape Architects

    David Swanson, Swanson & Associates, Carrboro, NC
  • Structural Engineer

    Lynch Mykins Engineers, Raleigh, NC
  • Custom Metal Work

    Arrowhead, Durham, NC
  • More Specs Less Specs
© Tzu Chen Photography
© Tzu Chen Photography

Text description provided by the architects. Wrapped in vertical stripes of Corten® steel street-side, with vast expanses of floor-to-ceiling glass and cantilevered windows overlooking the forest behind it, a modern house sits quietly in the corner of a cul-de-sac in Durham.

© Tzu Chen Photography
© Tzu Chen Photography

Katherine Hogan, AIA, and Vinny Petrarca of Tonic Design in Raleigh are responsible for this creative two-story, 3800-square-foot, single-family structure that will, as the steel continues to weather, blend into the natural setting and never need painting. Their clients loved the concept since they wanted a low-maintenance house with a modest public presence.

The owners also wanted to maintain direct visual connection to their beautiful wooded site. The abundant glazing fulfills that wish.

© Tzu Chen Photography
© Tzu Chen Photography

Form Follows Function: To create the innovative form and floor plan, the designers worked from the concept of a single square mass of space. They divided the mass into two halves: one for “public” spaces, one for private.  Then they separated the two volumes and fanned them out to open the center of the composition to views of the natural environment, which created a protected exterior courtyard. Through this form, the two halves also face each other across the courtyard. As a result, the homeowners can enjoy the exterior of their new house from the interior and watch the steel reach its ultimate patina.

Scheme
Scheme

Old/New, Raw/Refined: The homeowners also wanted to use reclaimed and repurposed materials wherever possible. Hogan and Petrarca used this directive to create contrasts between old and new, raw and refined. Complementing the steel-glass contrast, new modern fixtures and finishes juxtapose with reclaimed-wood floors, recycled factory lights, and elements from the couple’s collection of art, objects and furniture.

© Tzu Chen Photography
© Tzu Chen Photography
Scheme
Scheme

Public/Private: While the steel provides an exterior barrier, of sorts, between the family and the street, interior spaces are open and fluid, shifting perspectives throughout the house as the inhabitants move from the “public” volume of living, dining, and kitchen areas to the private volume of bedrooms and baths, all on one floor. Light-filled walkways join the two portions. The lower level is intended for guests and includes two bedroom suites on opposite sides of the floor for privacy and a two-car garage.

© Tzu Chen Photography
© Tzu Chen Photography
Upper Plan
Upper Plan

View the complete gallery

About this office
Tonic Design
Office
Cite: "Piedmont Retreat / Tonic Design" 26 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892689/piedmont-retreat-tonic-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.