the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. Slovenia
  5. Enota
  6. 2017
  7. Skorba Village Center / Enota

Skorba Village Center / Enota

  • 05:00 - 13 April, 2018
Skorba Village Center / Enota
Skorba Village Center / Enota, © Miran Kambič
© Miran Kambič

© Miran Kambič © Miran Kambič © Miran Kambič © Miran Kambič + 25

  • Architects

  • Location

    Skorba, Slovenia
  • Project Team

    Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Alja Černe Mazalin, Nuša Završnik Šilec, Tjaž Bauer, Polona Ruparčič
  • Structural Engineering

    Elea iC
  • Client

    Hajdina Municipality
  • Size

    300 m2
  • Site

    1.430 m2
  • Footprint

    300 m2
  • Cost

    120.000 EUR
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Text description provided by the architects. Skorba is a small village in the vicinity of Ptuj, Slovenia's oldest town. Once a typical village with a clustered settlement pattern, the passage of years and the proximity of the city caused it to grow out of turn, transforming it into a commuter suburb without a clear structure. The organic growth resulted in a markedly heterogeneous development organised along the access roads, with no public surface layout and without a clearly legible village centre.

Consequently, the first consideration following the decision to erect a village chapel was how to use this opportunity to also lay out a central event and socialising space for the villagers. The site for the new village centre was carefully chosen: the plot once contained the village stream source, and this is also the point where the one river terrace bank rises upwards to the other one. The village centre is sited close to the community centre building, at the crossroads of the main paths through the village.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

In discussing the new village centre Skorba, it is remarkable that the entire project, from the initial idea to completion, was driven by the initiative of the inhabitants themselves. They took an active part in raising the funds to purchase the plot as well as in the construction, which required many hours of voluntary work by the villagers. All of this had to be taken into account when drafting the project. Therefore, the design does not hinge upon the perfection of every detail and does not feature any high-tech solutions. Instead, it aims to establish an appropriate relationship with its surroundings and a sufficiently bold appearance chiefly by means of a clearly legible volumetric design and simple materiality.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The first step in defining the space is the siting of the triangular surface of the new square in the centre of the vacant plot. The paved surface, clearly separate from the grassy surroundings, defines the future socialising space. The surface then employs a narrow access path to connect to the road passing by. The central part, created by the section of the geometries of both paved surfaces, is given a slight dip, which shelters the event space from the impacts of the surroundings and directs all users' gazes towards the centre. Next, the volumes of the chapel and the grandstands are raised to create an introverted village square. The final device in designing the new village square is the truncation of the raised volumes by means of a uniform plane which creates an impression of a virtual roof and completes the structure's form.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The entire structure is made of a uniform material - white concrete. The combination of simple materiality and emphasised volumes creates an attractive spatial element, its appearance sufficiently bold to drown the heterogeneous structure of the surroundings and mark the significance of the area.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Skorba Village Center / Enota" 13 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892469/skorba-village-center-enota/> ISSN 0719-8884
© Miran Kambič

Skorba 村民中心,一座完全没有光影特效的礼堂 / Enota