We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Brick Cave / H&P Architects

Brick Cave / H&P Architects
© Nguyen Tien Thanh
© Nguyen Tien Thanh

© Nguyen Tien Thanh© Nguyen Tien Thanh© Nguyen Tien Thanh© Nguyen Tien Thanh+ 48

Đông Anh, Vietnam
  • Architects: H&P Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  190
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Nguyen Tien Thanh
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Viglacera
  • Principal Architects:Doan Thanh Ha, Tran Ngoc Phuong
  • Team:Nguyen Hai Hue, Trinh Thi Thanh Huyen, Ho Manh Cuong, Nguyen Duc Anh, Tran Van Duong
  • Site Area:175 m2
  • City:Đông Anh
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Nguyen Tien Thanh
© Nguyen Tien Thanh

Text description provided by the architects. The house is located in a suburban commune of Hanoi which has undergone a rapid process of urbanization. It is designed in a philosophy that it will help shape a place similar to the natural environment in an artificial manner. The proposed structure of the house resembles that of a Cave. The overall structure is made up of and enclosed by two layers of brick wall meeting one another at an intersection, with alternate ‘green’ arrangements of plants and vegetables. Bricks have long been a familiar local material and widely used in rural areas of Vietnam with a simple manual construction method.

© Nguyen Tien Thanh
© Nguyen Tien Thanh

The two built-in layers of wall function as a filter to eliminate the adverse aspects of the external environment (sunshine from the west, dust, noise) and bring nature (light, rain, wind) to where necessary inside. Above the outer wall is tilted inward in different diagonals to create better viewing angles for the general landscape of the area.This, at the same time, helps users in various corners inside the house sense Time and Weather through shadow and air.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Brick Cave encompasses a chain of space interconnected one another with random apertures gradually shifting from openness/publicity to closeness/privacy and vice versa. The combination of “close” and “open” creates diverse relations with the surroundings and thus helps blur the boundaries between in and out, houses and streets/alleys, Human and Nature.

© Nguyen Tien Thanh
© Nguyen Tien Thanh
Floor Plans
Floor Plans
© Nguyen Tien Thanh
© Nguyen Tien Thanh

Brick Cave reminds its users of emotional pieces of both strangeness and familiarity by offering them images of corners of a yard, expanses of the sky, strips of a garden, and parts of an alley… which is tentative to uses of space at different times in a typical tropical monsoon climate of the North of Vietnam. This, therefore, truly brings to users an interesting and enjoyable experience as they are accommodated in a sense of a large open space harmonized with a comfort of a safe shelter.

© Nguyen Tien Thanh
© Nguyen Tien Thanh

Originally published on April 13, 2018. 

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Brick Cave / H&P Architects" 22 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892432/brick-cave-h-and-p-architects> ISSN 0719-8884
© Nguyen Tien Thanh

砖洞 / H&P Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.