the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. PAARQ Arquitectos
  6. 2017
  7. Tunquen House / PAARQ Arquitectos

Tunquen House / PAARQ Arquitectos

  • 13:00 - 11 April, 2018
Tunquen House / PAARQ Arquitectos
Tunquen House / PAARQ Arquitectos, © Paula Monroy
© Paula Monroy

© Paula Monroy © Paula Monroy © Paula Monroy © Paula Monroy + 24

  • Construction

    PAARQ Arquitectos
  • Structural engineering

    Pablo Romero
  • Design Team

    PAARQ Arquitectos
  • Client

    Cristian Venables
  • More Specs Less Specs
© Paula Monroy
© Paula Monroy

Text description provided by the architects. On the coastal edge emerge the streams of native vegetation, the water courses and the eucalyptus forests where the landscape ... speaks, which leads us to contemplate it. Premises that set up the Tunquén House, 160 km from the city of Santiago.

© Paula Monroy
© Paula Monroy

With the necessity to maximize the views, deliver the greatest natural light and protect from the climatic effects, a broken volumetry is proposed perched on the ground and whose terrace is built on concreted piles that pursue the views of its unchanging neighbors, the Sanctuary of the Nature and the sea to the distant horizon.

Plinth Plan
Plinth Plan
© Paula Monroy
© Paula Monroy
First Floor Plan
First Floor Plan

The modulation of this family home for four members (a young couple with two children), constitutes the heart of the volume, a wide double height, which allows to define the different degrees of privacy. On the ground floor, the diaphanous and flexible common spaces, the kitchen, the living room and the dining room give way to the front terrace protagonist.

© Paula Monroy
© Paula Monroy
© Paula Monroy
© Paula Monroy

Private areas are located on the upper floor, same as the access to the house. The connection between spaces is crossed by a bridge that immediately diverges in front of the double height, on the left side, the staircase with cantilevered structure, on the other side to the living room, on-site cabins and the main bedroom, volume with North West orientation that attracts the close-up view towards the sea.

© Paula Monroy
© Paula Monroy

To achieve the continuity of the landscape from the access and all its views, the wood becomes significant for the realization of this project, both as noble and warm material, as a structural element. True to the construction line previously used and its configuration, is that the use of the coating horizontally makes the ventilated facade allow greater thermal insulation.

© Paula Monroy
© Paula Monroy

The Tunquén House synthesizes the daily acts of the family life and the constant search for what the scenery wants to tell us.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Tunquen House / PAARQ Arquitectos" [Casa Tunquen / PAARQ Arquitectos] 11 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892330/tunquen-house-paarq-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Paula Monroy

藤昆之屋,守望海岸线 / PAARQ Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.