the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Denmark
  5. Arkitema Architects
  6. 2018
  7. Hammershus Visitor Center / Arkitema Architects

Hammershus Visitor Center / Arkitema Architects

  • 03:00 - 12 April, 2018
Hammershus Visitor Center / Arkitema Architects
Hammershus Visitor Center / Arkitema Architects, Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe + 36

  • Builders

    Nature Agency
  • Landscape

    Architectural Design Urban Design
  • Subordinate

    Architect, Professor Christoffer Harlang
  • Engineer

    Wissenberg
  • Client

    The Danish Nature Agency
  • Prize

    1. price in an invited EU competition 2013
  • More Specs Less Specs
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

Text description provided by the architects. On the small Danish rocky island of Bornholm in the Baltic Sea lies Hammershus, the largest castle ruin in Northern Europe. Here, a new Visitor Centre has been built into the rocks opposite the ruin, which has been a popular tourist destination in Denmark for decades. After nearly five years of construction work, visitors can now sit in a café and enjoy the views of Hammershus, the surrounding landscape and the sea, or they can take a walk on the roof and be in the midst of nature. The centre is intended as a discreet building which does not draw too much attention to itself in relation to the surrounding protected forest and the best known tourist attraction on the island. Precisely the requirement for a discreet location in relation to the surroundings made it necessary for the architects to design a well-conceived piece of architecture with high aesthetic value.

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

The Visitor Centre is designed with simple lines and high-quality materials, including local oak from Bornholm which plays a prominent role. The architects play on the contrasts of the oak planks and the specially designed oak fittings and furnishings with the outer and inner walls of raw concrete to form an inviting and warm structure. Above, the suspended roof forms a natural part of the scenic path system, and a bridge runs from the terrace in front of the centre, thus continuing the path system towards the castle ruin and creating further viewpoints in the landscape.

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

“It’s been an incredibly exciting task in which we’ve had a set assignment and some very clear guidelines. We’ve chosen to design a centre for which we’ve used exclusive materials to match the location, while also focusing on making the place feel inviting and down-to-earth. It must be a place where everyone feels welcome and where the architecture is easy to understand,” says Poul Schülein, Senior Partner at Arkitema.

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

Useable roof with unique views
One of the design elements which Arkitema and Christoffer Harlang has chosen to include in the project is a roof that forms part of the topography of the hilly landscape. Visitors thus cannot see the Visitor Centre when they approach Hammershus. This offers two immediate advantages to visitors: the building does not distract focus from the main attraction, and the roof becomes a natural vantage point with ample space for enjoying the views.

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

The light roof makes the building open and transilluminated with good spatial qualities and light from both sides. It is designed as a landscape grandstand with good seating and plenty of space for walking about. A public space which gives something back to the place by being available to visitors, and which, in the nature of things, is accessible throughout the year.

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

“We’ve chosen a useable roof to highlight the visitors’ experience of the landscape and to play down the appearance of the building as they approach the centre. The roof thus becomes a natural part of the surrounding path system, rather than a disturbing element in the landscape experience. In other words, we give visitors the opportunity for an extra experience that they wouldn’t have had if they were merely to walk straight into a visitor centre. It’s been important for us to create a dynamic landscape course, in which the visitors have many opportunities to experience the natural surroundings and the historical ruin,” explains Poul Schülein.

Situation Plan - 1-2000 small
Situation Plan - 1-2000 small

Arkitema Architects has acted as full-service consultant on the assignment, which has been performed in cooperation with Arkitema Urban, Professor Christoffer Harlang and Wissenberg A/S.

Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Arkitema Architects
Office
Christoffer Harlang
Office
Cite: "Hammershus Visitor Center / Arkitema Architects" 12 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892314/hammershus-visitor-center-arkitema-architects/> ISSN 0719-8884
Arkitema Architects/Christoffer Harlang. Image © Jens Markus Lindhe

哈默斯胡斯游客中心 / Arkitema Architects