the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Wittman Estes
  6. 2018
  7. Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes

Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes

  • 15:00 - 12 April, 2018
Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes
Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes, © Nic Lehoux
© Nic Lehoux

© Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux + 18

  • Architects

  • Location

    Seattle, United States
  • Architects in charge

    Matt Wittman, Jody Estes
  • Construction

    Greg Winger Construction, Western Sound Concrete Works
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Text description provided by the architects. The Seattle housing shortage has increased pressure on single family neighborhoods to provide more usable space on limited single family lots. Normative new housing demolishes existing small buildings and replaces them with ‘Seattle Modern Boxes’ that maximize building size and density within zoning setbacks.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Grasshopper Studio and Courtyard offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house, a multifunctional studio was added along the rear alley. The resulting interstitial space formed a private terrace open to the sky. This courtyard urbanism tripled the usable square footage of the site by blurring the lines between indoor and outdoor space. A central Silk tree provides dappled shade in summer. The illusion of a much larger property is created through ‘borrowed landscape’ from adjacent trees and sky above.  

Studio Plan
Studio Plan

Inspired by ancient Chinese south facing courtyard housing, the central paved terrace is a protected private area for dining, entertaining, lounging and year-round play. The wide covered walkway to the north sometime becomes informal seating, at other times a stage for children’s performances. The open plan studio is programmatically indeterminate to encourage maximum flexibility. Future uses include visiting guests, short term rental space, utility/workshop space, and play space for the main house. A pavilion roof, floating over volumes that house storage, bathroom, laundry, and future kitchen, extends to form a carport and outdoor workshop space.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

The interstitial zones between the studio and outdoors are defined by masonry walls, wood decks, and are protected from the weather by large pavilion roofs. A boundary wall of constructed and landscape elements screen the adjacent neighbors, creating a private oasis in a dense single family neighborhood.  A concrete block wall retains the grade change and screens the alley from view. The studio is a boundary in itself, filtering alley views while light streams through the clerestory.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Grasshopper Studio Courtyard is adaptable to a multiplicity of uses and family arrangements.  The flexibility of a small building footprint and large private outdoor space maximizes and integrates the use of the entire property. As a response to urban resource scarcity, it encourages rethinking the arrangement of the single-family lot and offers Seattle an alternative density for the future.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
Cite: "Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes" 12 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892112/grasshopper-studio-and-courtyard-wittman-estes/> ISSN 0719-8884