the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. SAOTA
  6. 2017
  7. Bora Headquarters / SAOTA

Bora Headquarters / SAOTA

  • 02:00 - 8 April, 2018
Bora Headquarters / SAOTA
Bora Headquarters / SAOTA, © Adam Letch
© Adam Letch

© Adam Letch © Adam Letch © Adam Letch © Adam Letch + 18

  • Architects

  • Location

    Balearic Islands, Spain
  • Lead Architects

    Philip Olmesdahl, Stefan Antoni, Tamaryn Fourie & Werner Lotz
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Architects of Record

    RyS Architects
  • Interior Design

    ARRCC & RyS Architects
  • Landscaping

    Cracknell
  • Lighting Design

    Lux Populi
  • Site Area

    2630 m2
  • Project Area

    1355 m2
  • More Specs Less Specs
© Adam Letch
© Adam Letch

Text description provided by the architects. This relaxed resort-style home and work environment, a short flight from Germany, blends into its surrounding bucolic landscape through its use of form and locally inspired materials. Designed by SAOTA, it reflects a contemporary take on Mallorca’s architecture. The client’s vision for Bora Headquarters was inspired by the airy light-filled spaces of SAOTA’s Cape Town projects that they had previously visited.

© Adam Letch
© Adam Letch
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adam Letch
© Adam Letch

The complex, steeply sloping, the site required careful placement of the building to provide comfortable pedestrian and vehicular access. Its length allowed for the creation of a linear terraced building with every important room, on both the terrace and bedroom level, having uninterrupted views with an emphasis on outdoor living.

© Adam Letch
© Adam Letch

The linear arrangement is interspersed with green pause spaces on both levels. Stone walls act as holding elements at the ends of the building. The three bedroom blocks on the upper level are separated with lush courtyards all tied together by the steel holding edge beams. The building is a fusion of a contemporary approach with regional influences. The traditional curved tiled roofs in the area inspired the exterior upper eaves and internal gallery where the forms are re-interpreted as a series of stone vaults.

© Adam Letch
© Adam Letch

The building is layered in the use of materials including plaster, stone, wooden pergolas and shutters, aluminum and large expanses of glass. The entry forecourt leads one into the main living level which opens onto a shaded outdoor terrace, raised half a level above the pool. Internally it is arranged as a series of individual open-plan spaces. There is a seamless flow between indoors and outdoors. The pergolas and tree canopies control the sunlight and create a gentle dappled interior feel. On the upper level, bedrooms open into a light-filled gallery with the signature barrel vaulted ceilings, echoed from the exterior.

© Adam Letch
© Adam Letch

The building reflects a passive design approach with deep overhangs, sliding shutters, screens and recessed doors and windows with natural light and ventilation flooding the interior spaces. The interiors, by ARRCC and Revuelta y Stahn (RyS) Architects, are neutral and understated with accents of textured and hand-crafted pieces. The brief was to create a balance between comfort and elegance.

© Adam Letch
© Adam Letch

Spaces were furnished with pieces from amongst others Minotti, Giorgetti, Poliform and Molteni & Co. The dining room features a custom Pierre Cronje French Oak dining table, complemented with Paola Lenti dining Chairs. The artwork is from the client’s private collection. SAOTA collaborated with Spanish-based architects, RyS Architects. With an international footprint in 86 countries, this is SAOTA’s first completed project in Mallorca, Spain. 

© Adam Letch
© Adam Letch

View the complete gallery

Cite: "Bora Headquarters / SAOTA" 08 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891970/bora-headquarters-saota/> ISSN 0719-8884