the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. HARQUITECTES
  6. 2017
  7. 1413 House / HARQUITECTES

1413 House / HARQUITECTES

  • 05:00 - 5 April, 2018
1413 House / HARQUITECTES
1413 House / HARQUITECTES, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 23

  • Architect

  • Location

    Ullastret, Spain
  • Author Architects

    David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó
  • Collaborators

    Montse Fornés, Maya Torres
  • Area

    330.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The stone wall that marked out the boundaries of the estate went around the whole site, revealing just the tops of the trees inside. The materiality and the irregularity of the geometry of the wall endowed it with a special character and presence, but the current regulations made it compulsory to extend the width of the street, so preserving the wall was impossible.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Without the existing wall, the first and main challenge the project had to face was that of re-contextualizing the plot, building a new house able to offer a coherent, deferent, and honest response to its surroundings. Instead of placing the house in the middle of the garden, the project proposes surrounding it: a house that functions as a fence.   A house-wall permits recovering the urban continuity and also experimenting with a new, very elongated type, everything in one level, adapted to the topography and to the new geometry of the street.

Section 01
Section 01
© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section 02
Section 02

The house follows the material and constructive logics of the original wall-fence, but adapting them to current requirements. It is built entirely with load-bearing walls, reusing the stones from the old wall, mixing them with aggregate from the plot along with limestone and cement. And to this traditional mortar base small insulating particles of recycled expanded glass will be added. Instead of stacking, the wall will be coffered and lifted with a mixed technique between adobe and cyclopean wall. The outer layers facing the street will be chipped to let the stone resurface, while the interior will show the formwork finish.  

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Elevations
Elevations

The wall’s thickness will vary, and in many cases its depth will allow accommodating the house’s more static spaces, or those that require greater privacy such as bedrooms, bathrooms, laundry area, pantry, closets, toilet... In an almost fractal relationship, the different scales of the project are gradually solved by relating and linking larger and larger spaces until the whole plot is enclosed. This produces a sequence between the more domestic spaces and the ‘wilder,’ more exterior areas.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The linear relationships are addressed before the more static program, attached to the wall, creating a long sequence of corridors that absorb solar radiation during winter, and that can be opened entirely as porches connected to the garden. The transition between the different climates in the building evolves constantly throughout the year.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Cite: "1413 House / HARQUITECTES" [CASA 1413 / HARQUITECTES] 05 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891901/1413-house-harquitectes/> ISSN 0719-8884