the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Switzerland
  5. bauzeit architekten
  6. 2017
  7. School for Curative Pedagogy HPT Biel / bauzeit architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

School for Curative Pedagogy HPT Biel / bauzeit architekten

  • 00:00 - 23 July, 2018
School for Curative Pedagogy HPT Biel / bauzeit architekten
School for Curative Pedagogy HPT Biel / bauzeit architekten, © Yves André
© Yves André

© Yves André © Yves André © Yves André © Yves André + 37

  • Site Management

    bauzeit architekten, Biel-Bienne
  • Artistic Design and Signalling

    Susanne Dubs, Magglingen
  • Collaboration (Architect of the Building 1974)

    Georg Habermann (former Andry&Habermann)
  • Structural Engineer

    Tschopp Ingenieure GmbH/ Ignaczewski, Bern
  • Building Services/Building Physics

    enerconom AG, Solothurn
  • Landscape Architecture

    bauzeit architekten, Biel-Bienne
  • Client

    Stiftung Heilpädagogische Tagesschule Biel
  • Construction Volume

    19179 m3
  • Costs

    16.6 million Swiss Francs
  • Sustainability

    Minergie P ECO (new Façade) swiss label for sustainable building
  • More Specs Less Specs
© Yves André
© Yves André

School for Curative Pedagogy HPT Biel, extension, and total refurbishment 2015-2017
The school for curative pedagogy HPT Biel is a special school for children aged 4 to 18 years who need a special learning environment due to their mental and/or physical disabilities. With 116 children, it is one of the three largest special schools in the canton’s Bern. The school building from 1974 has been extended on three sides. The extensions are based on the existing basic grid of equilateral triangles.

Floor Plan 1
Floor Plan 1
© Yves André
© Yves André

Wooden façade with furnishing system
A special feature of the project is the new glass façade designed with solid oak wood, which can be individually equipped inside with an integrated furniture system. The kit, which is also consistently made of solid oak, consists of benches, work tables, frames, suspension devices and other elements. It’s very easy to handle with a practical hanging system of oak cones, which fit into the holes of the façade posts provided for this purpose and can be hung around at any time without tools. Towards the outside, the façade, used in this way, creates a lively image within the quiet main grid. The design of this façade is, on the one hand, the response to the desire for abundant natural light and a strong relationship between interior and exterior, and on the other hand the wish to be able to use the façade surfaces.

© Yves André
© Yves André
Elevation 1
Elevation 1
Section 2
Section 2

Meeting areas, vestibules with cloakroom system
The interior design is based on the philosophy of reduction to a few "perceptible" materials: oak wood in combination with exposed concrete walls and ceilings. Doors, furniture, mobile and fixed partitions are made of oak. For the corridor and cloakroom walls, cement‐bonded wood‐based panels were chosen, which are mechanically very resistant and do not require any additional impact protection or skirting boards and are also suitable for the cloakroom system; this consists of a set of 4 oak cones per pupil, which can be used in the perforated wall grid according to its height. Specially designed felt bags for shoes are also hung on the wall. Mobile, hexagonal stools with compartments for boots complete the personalized access areas in front of classrooms.

© Yves André
© Yves André
© Yves André
© Yves André

Collaboration with artist and students
In order for children to understand the changes and feel at home again in the renovated building, the idea was born to let them participate conceptually in a project week. Together with the teachers, they developed sketches for the subsequent conceptual design. This was reflected in the development of ornamental patchworks and drawings, which were subsequently taken up by the artist Susanne Dubs for her work. This ornamentation was used with a functional purpose, used as visual protection in the glass doors, as collision protection for the big glazing panels in the corridors, as fine patterns on curtains and for the window furniture as an ephemeral play of light and shadow. The skylights are kaleidoscope‐like with interchangeable elements that project wandering plays of shadow and colored light onto walls and floor. 

© Yves André
© Yves André

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School for Curative Pedagogy HPT Biel / bauzeit architekten" 23 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891830/school-for-curative-pedagogy-hpt-biel-bauzeit-architekten/> ISSN 0719-8884
© Yves André

比尔HPT康复学校/ bauzeit architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.