the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Portugal
  5. OBJECTO
  6. 2017
  7. Hairdressing Salon / OBJECTO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Hairdressing Salon / OBJECTO

  • 13:00 - 13 April, 2018
Hairdressing Salon / OBJECTO
Hairdressing Salon / OBJECTO, © Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO

© Marco Cappelletti © OBJECTO © Marco Cappelletti © OBJECTO © Marco Cappelletti © OBJECTO © Marco Cappelletti © OBJECTO + 26

© Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO

Text description provided by the architects. The project consists of a response to the morphological conditions of an existing space and to a specific program, a Hairdressing Salon in the center of Lisbon. The program articulates five areas: Waiting area; Cutting area; Makeup area; Wash house; Cabinets and Technical areas (Color bar, store room, employers room, laundry room, public and private bathroom and a meeting room). The spatial design is naturally conditioned by the pre-existence of a space and the presence of its structure.

© Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO

The space is now abstract, fluid and free of infrastructures, punctuated by various objects (furniture) in Portuguese marble or black steel. The ceiling height varies according to the different areas. The first and the shorter one is the waiting area, surrounded by a translucid white curtain that separates it from the cutting area. The highest ceiling area is characterized by a golden cylinder with a black velvet curtain/door, nuclear structure where the hair washing function is performed. 

© Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO
Cross Section
Cross Section
© Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO

All the walls and ceilings are finished in stained stucco. The floor in micro-cement is present in all the space, with the exception of the waiting zone in which the existing floor (black marble) was maintained. The proposal intends to create distinct moments of experience, with transitions and successions of fluid spaces and free objects that suggest a kind of choreographic composition, activated through the movement of the bodies that will experience this space. 

© Marco Cappelletti © OBJECTO
© Marco Cappelletti © OBJECTO

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hairdressing Salon / OBJECTO" [Salão de Cabeleireiro / OBJECTO] 13 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891742/hairdressing-salon-objecto/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.