MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Windows, Brick, FacadeMK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - ChairMK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Image 4 of 21MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Windows, FacadeMK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - More Images+ 16

Yokohama, Japan
  • Area Area of this architecture project Area :  160
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Kenjiro Yoshimi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  BO&CO., Daiko, Hayashi Plywood industrial, KS Laser, MagPaint
More SpecsLess Specs
MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Windows, Facade
© Kenjiro Yoshimi

Text description provided by the architects. These are a classroom for preschool children and an after-school childcare center in a kindergarten in Yokohama. This is a renovation project of two sections of dilapidated dwelling with shop, which is 40 years old and a two-storied building, to change them into 4 classrooms. The key concept is “SATELLITE”, concomitant with the main facility kindergarten located across from the site and with the hope that this building will become the place like children’s base.

MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Chair
© Kenjiro Yoshimi

The existing exterior is kept, and we put some skins with dot pattern according to the design image of galaxy. Giving depth with light and shadow, we tried to update the image of former old building.

MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Windows, Brick, Facade
© Kenjiro Yoshimi
East Elevation
MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Facade, Steel
© Kenjiro Yoshimi

By setting distinctive windows, passers-by can see inside. It makes chances that people get to know the curriculum of this program. It gives brightness to the inside and close relationship to the outside.

MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Windows
© Kenjiro Yoshimi
Second Floor Plan
MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Image 4 of 21
© Kenjiro Yoshimi

Regarding the interior, plyboards which looks rough in spite of natural materials are used. Like a base, everything is kept compact for realizing the unity among the building of interior and exterior.

MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Windows, Facade
© Kenjiro Yoshimi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yokohama, Kanagawa Prefecture, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MK-S Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro" 28 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891418/mk-s-nursery-hibinosekkei-plus-youji-no-shiro> ISSN 0719-8884

© Kenjiro Yoshimi

MK-S 幼儿园:大人的大建筑,小孩的小房子 / 日比野建筑事务所 + Youji no Shiro

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.