the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Facilities
  4. Mexico
  5. TACO taller de arquitectura contextual
  6. 2017
  7. NOON Afterschool / TACO taller de arquitectura contextual

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

NOON Afterschool / TACO taller de arquitectura contextual

NOON Afterschool / TACO taller de arquitectura contextual
NOON Afterschool / TACO taller de arquitectura contextual , © Leo Espinosa
© Leo Espinosa

© Leo Espinosa © Leo Espinosa © Leo Espinosa © Leo Espinosa + 18

  • Construction

    TACO taller de arquitectura contextual.
  • Interiors

    TACO taller de arquitectura contextual.
  • Landscape

    TACO taller de arquitectura contextual.
  • Branding

    Bienal Comunicación.
  • Construction Development

    Estaba I
  • More Specs Less Specs
© Leo Espinosa
© Leo Espinosa

Text description provided by the architects. NOON is an afterschool for children, where workshops, school counseling and a general stay are given. The project was developed based on a corporate identity, which was adapted to a pre-existing building with a limited budget because of being the first center to be executed; so the project is divided into 2 constructive stages, where the first one is summarized to strategic interventions that improve the functionality and the presence from the street, to the design of exterior and interior areas, and also to the design of furniture of selected spaces; so that together produce professionalism, security, order, creativity, fun and belonging sensations both in children, as in parents and the work team. The general objective was to achieve a space that generates real social and cognitive experiences (not virtual) in children.

© Leo Espinosa
© Leo Espinosa

The original construction was a single family house that eventually ended up inside an area of ​​offices and services within the city of Merida. The building was practically preserved in its entirety. Only the building's main access was changed so as to create a clear access and evacuation vestibular corridor from and to each of the interior and exterior spaces of the complex. Outside, two new entrances were created, one for services and the other for the rear garden, in order to reinforce access control to various areas; the open parking lot in the front was transformed into a tree-lined plaza for children's reception, and the existing gate to the street was preserved for security reasons; while a playground and an orchard were created at the back. Inside, the bedrooms of the house became an administrative office, a counseling room and a workshop room; and the social area was transformed into the play room. The kitchen, laundry room, cellar and bathroom were kept in their original locations; the latter was divided into 2 restrooms, one for each gender. For the second stage the change of floors and pavements, the interior design of the service areas and the administrative area, and a small extension for a roofed terrace in the rear are pending.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

With regard to materiality, an apparent stucco was used on the outside based on gray cement, vibro-compressed concrete latticework, and the corporate colors were captured on the exterior doors. In interiors, a light neutral color was used for walls and doors, for functional furniture designed in natural woods combined with corporate colors dominate. The graphics of the brand were reflected on the interior walls and on the exterior fences manually.

© Leo Espinosa
© Leo Espinosa
© Leo Espinosa
© Leo Espinosa

The play room is bordered by a series of low furniture with storage areas on both sides for didactic material and children's belongings. Modular triangular tables were designed for the workshop hall, which allow different configurations according to the type of workshop that is carried out. For the counseling room, two modules of tutoring 1 to 1 (tutor + child), and a round table for teamwork were designed. The back garden was designed as a yucatecan playground, in which various traditional games were painted on the pavements, combined with dexterity activities and an orchard, among other uses.

Sections
Sections

The project was carried out under a comprehensive work scheme, which included architectural design, interior design, furniture design and landscaping; as well as the construction and execution of them.

© Leo Espinosa
© Leo Espinosa
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "NOON Afterschool / TACO taller de arquitectura contextual " [NOON afterschool / TACO taller de arquitectura contextual ] 26 Mar 2018. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/891333/noon-afterschool-taco-taller-de-arquitectura-contextual/> ISSN 0719-8884