the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. TAG
  6. 2017
  7. Triangle Hotel / TAG

Triangle Hotel / TAG

  • 22:00 - 19 March, 2018
Triangle Hotel / TAG
Courtyard. Image Courtesy of TAG
Courtyard. Image Courtesy of TAG

Lobby. Image Courtesy of TAG Balcony. Image Courtesy of TAG Courtyard. Image Courtesy of TAG Guest Room. Image Courtesy of TAG + 44

  • Architects

    TAG
  • Location

    Lijiang, Yunnan, China
  • Lead Architects

    Yanze Wang
  • Contractor

    Mu Naxi Construction Team
  • Area

    1027.0 m2
  • Project Year

    2017
Open Space. Image Courtesy of TAG
Open Space. Image Courtesy of TAG

Half Architecture
Half Architecture is one kind of design method we take, trying to balance modern lifestyle and traditional craft in construction project. Architects only do part of a design to optimize critical problems, leaving the rest to local builders. Meanwhile, traditional craft can be developed and evolved during modern construction.

Courtyard. Image Courtesy of TAG
Courtyard. Image Courtesy of TAG

Triangle Site
Located in Dayan ancient town, this 35°triangle site is only open to Wenhua Lane and blocked by adjacent buildings in the other two directions.In local dwellings, rooms connected by corridor are normally closed to street,while with doors and windows open to inner courtyard. Due to this layout, residents are severely disturbed by noises.Therefore, outward rooms are distributed in Triangle Hotel as many as possible and corridor is isolated from rooms to avoid pedestrians’noises. Finnally,there are only eightinward rooms that open to two seperated courtyards.

model. Image Courtesy of TAG
model. Image Courtesy of TAG
1st Floor Axonometric
1st Floor Axonometric
Model. Image Courtesy of TAG
Model. Image Courtesy of TAG

Wood Structure
After the architectural research of space layout, local Naxi construction team takes over the job. They calculate, cut, process,label all the wood components in workshop,and start to join them together in a lucky day according to Naxi Calendar.Wood structures with 357 pieces of components are erected and assembled barely by hands in one week, without any drawing instructions and mechanical help .

Balcony. Image Courtesy of TAG
Balcony. Image Courtesy of TAG

Real Material
Exterior walls with black bricks made by local factory, give a coordinated street facade to public space. Interior walls in white painting without plaster completely remain the touchable texture of this material. With series of interior lighting, varnished roofs without ceilings give residents an actual impression of wood structure system . Equipment wires and pipes are hidden in structure to avoid material distruction by grooving. Benefiting from appropriateutilization of materials, the final investment of this hotel is only $375/m2, including structure construction, interior decoration, equipment and furniture purchases .

Elevation. Image Courtesy of TAG
Elevation. Image Courtesy of TAG
Elevations
Elevations
Guest Room. Image Courtesy of TAG
Guest Room. Image Courtesy of TAG

Narrative Detail
Most detail problems in this project are pointed out by architects and solved by local builders with traditional craft and experience. In order to give enough space for water groove, they replace one wood girder with two by a wood surport on the top of the column , where two roofs join together. Falling from roof groove above the main entrance, rain water flow through courtyard and hollow brick walls to old drainage system. Communication between nature and architecture is narratively presented by this series of details.

Stairs. Image Courtesy of TAG
Stairs. Image Courtesy of TAG
Cite: "Triangle Hotel / TAG" 19 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890562/triangle-hotel-tag/> ISSN 0719-8884