the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Pepe Gascón Arquitectura
  6. 2017
  7. Casa Juani / Pepe Gascón Arquitectura

Casa Juani / Pepe Gascón Arquitectura

  • 09:00 - 11 March, 2018
Casa Juani / Pepe Gascón Arquitectura
Casa Juani / Pepe Gascón Arquitectura, © Aitor Estévez
© Aitor Estévez

© Aitor Estévez © Aitor Estévez © Aitor Estévez © Aitor Estévez + 19

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

Text description provided by the architects. The project involved the design and construction of a suburban detached home, located on a square 600 m2 plot.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

In general terms, the residential development where the house is located is made up of plots with a considerable level of occupancy and development potential, with minimum spacings between neighbouring plots that are not overly generous.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

This results from the fact that the residential fabric is less spaced out than we had initially hoped, and so a home was planned with an emphasis on preserving its privacy from neighbouring homes.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

To that end, a U-shaped house was designed, placed as close to the western boundary as permitted by building regulations. There are two stories on this side which are mainly closed in, offsetting the presence of the neighbouring property.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

On the opposite boundary, to the east, the distance to the neighbouring property is greater, resulting in a single-storey structure housing the bedrooms. The neighbouring property impacts on this side of the property to a lesser degree than on the opposite side.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

The short side of the "U" acts as a coordinating element between the entrance and access to the home, and for the building's horizontal routes. This wing has a porch that directly connects the sunny outside garden area, which contains a swimming pool, to the living room.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

A mainly shady rear patio is located between the long sides of the "U". This patio is intimately connected to the kitchen and living room, as well as to access to the house and its interior routes.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

The intended kitchen and living room space is double height, with an open and airy study on the first floor. 

The whole house features the same exposed ceramic brick.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa Juani / Pepe Gascón Arquitectura" [Casa Juani / Pepe Gascón Arquitectura] 11 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890443/casa-juani-pepe-gascon-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.