the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United Kingdom
  5. MICA
  6. 2017
  7. Stowe School / MICA

Stowe School / MICA

  • 03:00 - 9 March, 2018
Stowe School / MICA
Stowe School / MICA, © Richard-Chivers
© Richard-Chivers

© Richard-Chivers © Richard-Chivers © Richard-Chivers © Richard-Chivers + 20

  • Architects

  • Location

    National Trust Stowe, New Inn Farm, Buckingham MK18 5EQ, United Kingdom
  • Area

    800.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Price & Myers
  • M&E Consultant

    RED Engineering Quantity Surveyors Michael Edwards & Associates
  • Landscape Consultants

    Quartet Design
  • Acoustic Consultants

    Sandy Brown Associates
  • Project Manager

    Stowe School
  • CDM Coordinator

    Vance Miller Health and Safety
  • Approved Building Inspector

    Salus
  • Main Contractor

    Stepnell
  • Form Of Contract

    JCT Intermediate with Contractors Design
  • Construction Cost

    £2.8m
  • Construction Cost Per m2

    £3,890
  • Client

    Stowe School
  • Cad Software Used

    Microstation
  • More Specs Less Specs
© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

Text description provided by the architects. In the southwest of Stowe Gardens, a new girls’ boarding house has been introduced into the setting of one of the pre-eminent examples of the English Landscape Movement. Sheltered at the edge of a long dividing strip of structured woodland known as Pyramid Wood or Rook Spinney defining the edge of the Western Gardens, the area is concealed from the historically constructed grazing land once of English longhorns and rare breeds.

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

An outskirt of the pleasure gardens, the landscape apron has long been a place for surprise and delight. In the undergrowth, a ruined foundation and base of Vanbrugh’s last work at Stowe is still visible; a 60-foot Egyptian-style pyramid, completed by Gibbs after Vanbrugh’s death and dedicated to his memory.

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

Since Stowe School’s founding in 1923, there has been incremental development along the fringe of the Western Gardens and inside the linear tree belt. In 1935 R Fielding Dodd added a set of three repeating outlying masters’ residences known as the Home Park Houses. Now sheltered by mature trees from the historic landscape, the Neo-Georgian street is a suburban adjunct to the Arcadian dream.

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

A snaking path links the Home Park boarding settlement to the main school campus to the north, cranking through woods and over sloping ground to meet a cluster of two-storey houses. The site hugs tightly to the houses and outbuildings, performing as a gateway to the landscape.

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

The plan is split into two blocks, a low- lying two-storey block with external terrace and main shared facilities. The second is partially sunken into the ground plane over three floors and connected by a bridge over the path running between. Utilising the path, the new accommodation runs alongside the three houses, continuing a loose concatenation of line, materiality and form, enclosing a courtyard as a bridging element to the fourth house.

Floor Plans
Floor Plans

The adjacent houses are simple rectangular footprints of earthy brown brick tones and white steel framed windows. The three houses are connected by single storey wings traced by a brick string course and a common eaves level marking tall chimneys and steep pantile roofs .

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

Path, topography, woodland, and surrounding massing are playfully integrated in response to the setting. Arranged over two blocks linked at high level, the silhouette is refracted into groupings of taller volumes framed by terraces and parapets.
The path is enclosed by solid walls of finely detailed brick and sentried by a solemn drum and tower elements, into a small courtyard. Bedrooms at ground are sheltered by the deep set tree belt offering long views across the open landscape.

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

Datums are taken from adjacent houses – the common eaves level marks a parapet, with a soldier course regulating ground and first floor divisions. From these guides, volumes shift, rise and fall in curtains of brick. Windows are loosely arranged in open plan spaces or aligned behind stacks of accommodation, in crisp white arrangements. A faintly noticed change in brick pointing above the string course rewards closer observers.

© Richard-Chivers
© Richard-Chivers

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MICA
Office
Cite: "Stowe School / MICA" 09 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890392/stowe-school-mica/> ISSN 0719-8884
© Richard-Chivers

斯托学校,英式庄园中的‘活泼’空间 / MICA