the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Estúdio MRGB
  6. 2016
  7. MR House / Estúdio MRGB

MR House / Estúdio MRGB

  • 09:00 - 28 February, 2018
MR House / Estúdio MRGB
MR House / Estúdio MRGB, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 20

  • Architects

  • Location

    Brasília, Brazil
  • Team

    Igor Campos, Hermes Romão, Rodolfo Marques, Ana Orefice, Flavia Groba
  • Area

    525.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structure

    André Torres
  • Construction

    Emival Engenharia
  • Installations

    André Torres
  • Automation

    Victor Melo
  • Landscaping

    Mariana Siqueira
  • More Specs Less Specs
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Text description provided by the architects. The residential area where the house MR is located is characterized by a sequence of medium and large houses, the majority of which are located in the front area of the site. This systematic inattentive occupation in relation to the topography and to the scale of a neighbourhood, that is essentially residential, has consolidated a dense building-like structure, very compact in comparison to the other streets of the residential condominium.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Faced with this scenario, we thought that we had to innovate in this consolidated urban context. The idea, apparently paradoxical, of building a house with approximately 600 m² that could be identified not by the grandiosity of its dimension, but precisely by the absence of it, and, in particular, by the discretion of its draw,  was one of the most challenging and appropriate alternatives we came up with. The design strategy was, therefore, directed to electing the void space, the non-built space, as the main element of the concept.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

As a mean to reach the pre-defined end, the house was located along to one of the borders of the site in a way to release, in the opposite direction, the necessary area to build in the void, which composes, and articulates with all the activities of the house. The landscape design creates a pleasant atmosphere. Both the social areas, allocated in the ground floor, and the intimate areas distributed in the first floor, were purposely planned to be around this space, the most relevant in its entirety, easily recognizable even from the street. All the delimited spaces open directly to the void as if they were part of it.

First Floor Plan
First Floor Plan

The limits between the exterior and interior are subtle and lightly delimitated by the doors and windows frames. The spectator’s view easily passes through every place in the house, while being assisted by the constant sight of the landscape area, which functions as a spatial and sensorial orientation reference in relation to permanence and displacement within the house. The understanding of the space is also composed of the visual permeability generated in part, by the integration.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The topography was carefully modified to establish a consistent tectonic relation between the built object and the site. The house sits gently on the site. So, through delicate changes and sections in the topography of the site, a very honest and harmonic dialogue was established between the building and the site. This corroborates with a definition of the house proportions that are appropriate to the scale of a residential area. The intention was to establish an easy way to read the architectonic language. Simple and over-layered volumes, carefully located at the site, define the residence’s spatial composition. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Cite: "MR House / Estúdio MRGB" 28 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889771/mr-house-estudio-mrgb/> ISSN 0719-8884