the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Portugal
  5. Arriba
  6. 2018
  7. Dom Vasco Apartment / Arriba

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Dom Vasco Apartment / Arriba

  • 03:00 - 2 March, 2018
Dom Vasco Apartment / Arriba
Dom Vasco Apartment / Arriba, © Hugo Santos Silva
© Hugo Santos Silva

© Hugo Santos Silva © Hugo Santos Silva © Hugo Santos Silva © Hugo Santos Silva + 17

  • Architects

  • Location

    Tv. Dom Vasco, 1300 Lisboa, Portugal
  • Team

    José Andrade Rocha, Filipe Ferreira
  • Area

    115.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Hugo Santos Silva
© Hugo Santos Silva

Text description provided by the architects. The apartment occupies the last floor of a mid-20th-century building, refurbished in the 80’s. The flat is split into two levels: the one below – an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.

Existing Floor Plan
Existing Floor Plan
Lower Floor Plan Proposal
Lower Floor Plan Proposal

The intervention inverts the detachment between these two levels, attempting to unite the inner and outer areas. The proposal reorganizes the spaces of the apartment, empties the terrace and utilizes the ceiling height of the uninhabited attic, exposing the roof structure and the atmosphere of an old building. The social space now includes the kitchen, while the private spaces are gathered in the rear area of the apartment.

© Hugo Santos Silva
© Hugo Santos Silva

The wooden staircase is the organizing element, a piece of furniture which sets the entrance, kitchen and living room, giving access to the river-facing terrace where one can enjoy the sun.

© Hugo Santos Silva
© Hugo Santos Silva
Section Proposal
Section Proposal
© Hugo Santos Silva
© Hugo Santos Silva
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Dom Vasco Apartment / Arriba" 02 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889770/dom-vasco-apartment-arriba/> ISSN 0719-8884