the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. Volume Matrix Studio
  6. 2010
  7. Mango Tree House / Volume Matrix Studio

Mango Tree House / Volume Matrix Studio

  • 22:00 - 26 February, 2018
Mango Tree House / Volume Matrix Studio
Mango Tree House / Volume Matrix Studio, © Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio + 30

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. The site is one of the old reminding mango gardens that still exist in Bangkok, it is the reason why the house tries to insert itself into its environment. The planning of the house is layed out in a way to introduce the house in the tree-rich site, without disturbing, or cutting any of the original landscape.The house is divided into three stories, and three zones. With the intention to create different atmospheres linked to the various zones, and also giving an international modern culture feel, which fits the company's current vision.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
Section
Section
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

This house shows its own true identity according to its surroundings, and changes during the different time of day.The design intention was to create a humble house, that fits in with nature. The space planning design is created to be simple, clear, and consistent. Ecology: The environment is used to create a relaxing atmosphere for the house, but also used to help reduce the maintenance, and energy costs. For example, pocket spaces are used to shift the wind into the house, or the use of sunlight to rid the bathrooms of any bacteria.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Efficiency: The materials used are selected with care, each surface has to correspond with the area's function, and has to have a low associated construction cost. House Planning There is a need to not disturb the existing landscape, which consists of old mango trees. The house was then planned to take up only a corner of the site, avoiding all trees, acting as a screen to block the view of the outside apartments from the existing houses, all the while taking in as much wind as possible. 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

View the complete gallery

Cite: "Mango Tree House / Volume Matrix Studio" 26 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889662/mango-tree-house-volume-matrix-studio/> ISSN 0719-8884