All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. United States
  5. MQ Architecture
  6. 2017
  7. Magazzino Italian Art / MQ Architecture

Magazzino Italian Art / MQ Architecture

  • 11:00 - 5 March, 2018
  • Curated by Danae Santibañez
Magazzino Italian Art / MQ Architecture
Magazzino Italian Art / MQ Architecture, © javier callejas
© javier callejas

© javier callejas © javier callejas © javier callejas © javier callejas + 20

    • Project Leader

      Jesus Aparicio Alfaro
    • Architect

      Rocio Calzado Lopez
    • Structural Engineer

      Michael Carr, PE
    • M E P

      CES-Consulting Engineering Services
    • Civil Engineer

      Badey & Watson Surveying & Engineering, P.C.
    • Lightning

      MAP Design Studio
    • Graphic Design

      Waterhouse Cifuentes Design
    • Cost Estimating Consultant

      Stuart-Lynn Company, Inc.
    • More Specs Less Specs
    © javier callejas
    © javier callejas

    Text description provided by the architects. Magazzino Italian Art is a private initiative conceived by Nancy Olnick and Giorgio Spanu to house their collection of post-war Italian art. The commission consisted in a full renovation of an existing 11,000 square-foot building and an additional 14,000 square feet of new construction. The existing L-shaped structure was erected in 1964 as a distribution center for dairy products and surrounded by loading docks and canopies. The new space needed a taller clearance, since some of the collection’s pieces were large, as well as highly controlled natural light.

    © javier callejas
    © javier callejas

    The starting approach was simple: the existing L-shaped building could be completed into a rectangle with a central courtyard. This idea allowed us to propose an independent structure that would run parallel to the longer part of the existing building and link both structures by means of two glass connectors, thus stressing the lightness. Consequently, it would establish a dialogue between the new and existing building; the natural light helps stress precisely that: the existing building works with the specific, solid light coming from the skylights aligned with the main pathways through the building, whereas the expansion proposes a uniform and faint light that makes the most of the whole. In both spaces, we have tried maximize the flexibility of artificial light by means of track lighting that crosses the lower interior cordons of the joist.

    © javier callejas
    © javier callejas
    Axonometric
    Axonometric
    © javier callejas
    © javier callejas

    The existing structure opens up to the courtyard while the addition only opens a panoramic window to the Wetlands. Additionally, the juxtaposition of the two volumes makes the central courtyard become a virtual room, an extension of the lobby, while the reflecting pool that regularizes its geometry facilitates the transition between the existing building and the addition. The flow was reduced to a simple circle in order to make the visitors follow an intuitive sequence of rooms; to keep guests from being weighed down by the burst of art, the spaces open to the exterior to help people rest their eyes throughout the tour.

    © javier callejas
    © javier callejas
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © javier callejas
    © javier callejas

    Magazzino, which means warehouse in Italian, attempts to pay homage to its name and the Arte Povera collection which it houses. While the artists worked with elements considered to be poor, low-quality, or readily available, we wanted to pursue this philosophy by using simple components and building techniques. The “in situ” formwork concrete wall, shaped with phenol-treated wood panels, makes up the skin of the new container; the roof cover is solved by using a simple structure involving metal gable trusses, and the white interior walls create a neutral backdrop for enjoying art.

    Section
    Section

    The constant traffic on State Route 9, which runs next to the slope where the project is located, forced the project to turn away from the road, and the attempt to make the interior environment as quiet as possible required a detached concrete shed with building systems along the parking area. This new structure regularized the arrival and the surrounding gardens, allowing the visitors to discover the entrance by contrast of volumes and materials.

    © javier callejas
    © javier callejas

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Magazzino Italian Art / MQ Architecture" [Magazzino Italian Art / MQ Architecture] 05 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889530/magazzino-italian-art-mq-architecture/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.