the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Garg Architects
  6. 2017
  7. Sky Box House / Garg Architects

Sky Box House / Garg Architects

  • 19:00 - 11 May, 2018
Sky Box House / Garg Architects
Sky Box House / Garg Architects, © Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

© Purnesh Dev Nikhanj © Purnesh Dev Nikhanj © Purnesh Dev Nikhanj © Purnesh Dev Nikhanj + 29

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

Text description provided by the architects. The Sky Box house, constructed in a small rectangular 240 sq. meters lot of land, located in the Himalayan foothills, facing towards the north direction, is an architectural outcome guided by three main design aspects – Light, Simplicity and Proportions. The client for the project was a nuclear family with each of the three members involved in different professions, thus, possessing distinctive tastes and preferences.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

The architect proposed a design solution which not only complied with the individual requirements of the family, but also stood up defying the time and budget constraints. The house has been designed in consideration with the ‘Flow of Energy’ concept of Vastu. Another inspiration came from a conception of the Architect F.L. Wright:  ‘A building should convey a sense of shelter, refuge, or protection against the elements. Its inhabitants should never lack privacy or feel exposed and unprotected.’

Skecth 01
Skecth 01

One of the prime concerns of the inhabitants – Privacy,  was well taken care of by spatially segregating the private and common spaces of the house, and placing them in the best suited locations governed by factors such as light and air movement. For instance, the floor to ceiling height glass windows facing outside, provided in the first floor bedroom, are horizontally lineated by ledges at cill and lintel to obstruct the direct visibility into the interiors. On the inside, it offers a view of the entranceway and facilitates a plentiful of north light entering the room.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

DESIGN:
Being a Pilot by profession, inclination towards aerial entities came instinctively to the youngest member of the family, which came up as an epiphany for the creation of ‘Sky Box’ – illusive of a floating mass in the air.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

The 11 feet cantilevered block, emphasizing its prominence in the front façade, serves for a double-height semi-open space. The largesse of this space has been further realized with a play of proportions, by providing full height glass screen which showcases the sculptural sparkling grey metal staircase; gracing the double height volume. The glass screen allows the stairwell to engulf bundles of natural light, which then bathe the interior spaces, such as the main living area, in a balanced light through the cut-outs.

Ground floor plan
Ground floor plan

Shifting of mass in the box allowed for a beautiful effect produced on the left –side wall by the light entering through the horizontal slit, which was collated by a vertical grey band in the middle of the wall. ‘Drive way embedded in the garden’ was a novel design approach formulated in the front lawn area of the plot, where the paved portion emerged out of the green lawn, which fulfilled the demand for a lush garden in spite of the constricted space. The palm trees embracing both edges of the site at the entrance have been lit up influenced from the glorious palm tree lighting adornments in Dubai.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

The main entrance door 7 feet wide and 10 feet high, clad with veneers of vintage teak from Burma, not just appreciated the elegance of the fore frame, but also adhered to the clients’ anthropometric requisites. The exquisite hand- grip was made from scrap wood which camouflaged with the door.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

A visual continuity of spaces is achieved along the central spine with the rear wall of the house visible from the entrance itself, thus, uniting a sequence of spaces, i.e., the Front garden, Entrance foyer, Hallway, Puja room and the Rear deck through this visual linkage. The well-lit entrance foyer with double – height space uniformly spreads the daylight in every part, adorning it with a welcoming appeal. Functionally, the Puja space has been given a centric placement, and its double–height allows for a continuous cycle of energy flowing throughout the house.

The toilets located in the central portion of the house were provisioned with skylights; a peculiar feature as observed in the surrounding context; for penetration of daylight along with appropriate ventilation, thus, developing a connection with the outdoor environment.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

The client had put forward a requirement for a shoe-rack spacious enough for a capacity of 75-100 shoes. The under staircase space on the ground floor was utilized for a 3 feet high console made out of HDF wood with lacquered paint finish, making room for around 80 pairs of shoes.

Sketch 03
Sketch 03

Ready Mix Concrete (RMC) was used to pace up the construction process for confronting the completion target of 6 months put forward by the client. Another issue of monkeys invading the house had to be dealt with, which was resolved by providing spikes above the compound walls.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

Captivation towards the time–honored design styles, client being a native of Rajasthan, directed the strategy for a subtle but elegant lot of material, color and texture selection for the interiors. Ochre toned wood finishes used for the furnishings and Coreal satin walnut veneer finish (imported from USA) for the doors become the cynosure against the neutral backdrop set by white walls and floor. Black galaxy granite used in the kitchen counter and dado area gives the illusion of infinite surface.
The assorted selection of furnishings applauses the authenticity of the interior spaces and complements the material palette even in the absence of false ceiling.

View the complete gallery

About this office
Garg Architects
Office
Cite: "Sky Box House / Garg Architects" 11 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889346/sky-box-house-garg-architects/> ISSN 0719-8884