the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United Kingdom
  5. Syte Architects
  6. 2015
  7. Greville Road Studio / Syte Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Greville Road Studio / Syte Architects

  • 02:00 - 18 February, 2018
Greville Road Studio / Syte Architects
Greville Road Studio / Syte Architects, © James Morris
© James Morris

© James Morris © James Morris © James Morris © James Morris + 20

  • Structural Engineer

    Michael Barclay Partnership
  • Lighting consultant

    Syntax Lighting
  • Main Contractor

    Aspect Construction
  • More Specs Less Specs
© James Morris
© James Morris

Text description provided by the architects. The studio at Greville Road dates from the late nineteenth century and was once the work place of the sculptor Willi Soukop. The current owner is the artist Ben Pulsford and he has used the studio for the last twenty years. The requirement of the brief was for the creation of additional work space together with plenty of storage for his canvases and materials.

© James Morris
© James Morris

The project entailed the insertion of a floating mezzanine into the seven-metre vaulted studio space. The new floor was designed so that it kept free of the perimeter walls and kept clear of the tall studio doors. Glass floor panels run along two sides of the mezzanine to maintain the sense of openness. 

Section
Section

The new staircase was conceived to be an integral part of the large storage unit and read as one entity. The spacing of staircase treads established a module which formed the rhythm of the whole storage unit. These developed into a series of vertical fins that could be inhabited in various ways for the storage of paintings and materials. Double depth storage is available under the first flight, slimming to a single depth under the upper flight. The entire storage unit is constructed from birch-faced plywood.

© James Morris
© James Morris

The listed building officer from Camden supported the continued evolution of the space as a living working artist's studio, able to adapt to the occupant's requirements

© James Morris
© James Morris

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Syte Architects
Office
Cite: "Greville Road Studio / Syte Architects" 18 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889100/greville-road-studio-syte-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.