the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Kamat & Rozario Architecture
  6. 2018
  7. Corbel House / Kamat & Rozario Architecture

Corbel House / Kamat & Rozario Architecture

  • 01:00 - 14 February, 2018
Corbel House / Kamat & Rozario Architecture
Corbel House / Kamat & Rozario Architecture, © Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

© Niveditaa Gupta © Niveditaa Gupta © Niveditaa Gupta © Niveditaa Gupta + 33

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. The design developed from the client’s brief, which was to have a modern house inspired by the family’s roots in Kerala, India. We looked towards traditional palace construction of Kerala for inspiration. We noticed a few key features that most of these structures portrayed, such as - the verandah that wrapped the living spaces all around, the appearance of a heavy masonry base on the ground floor, with thick arches and carved columns and a first floor which appeared to be lighter in terms of materials and overall treatment. This became the inspiration for the front façade of the building. Carved columns, which are a prominent element of traditional Kerala architecture, were adopted but with a contemporary twist.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

We fashioned them using a metal sheet, cut out to match the silhouette of a traditional column and placed as a cross. These columns frame the front of the house and sit on a large continuous overhanging balcony. The overhang in the front not only protects the south façade but also allows for ample cross ventilation. The planning has been kept simple. The open and continuous public and semi-public spaces are on the ground floor along with the guest bedrooms. Individual private spaces for the couple and their children, along with a separate family area are on the first floor. The main exercise of designing the plan as an outward-looking structure was to take full advantage of views. The front opens up to a quiet street and the rear of a park. A centrally located skylight over the staircase allows a mild draft of air by ventilating it at the upper level aiding the movement of air.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The two sides of the building show the strong presence of exposed brick masonry. The earthy terracotta colour makes a direct reference to the materiality of Kerala architecture and stands in sharp contrast to the light metal balconies pushing through in the front and rear. Openings in the masonry are kept minimal in order to accentuate the openness in the front and rear. The undulating brick masonry is a playful interpretation of a Mangalore tiled roof surface – another element seen extensively in Kerala. The masonry swells out to allow for openings and is constructed using the Flemish bond. As the brick gradually corbels outwards, its negative imprint is seen on the inner side - almost as an acknowledgement of the drama outside!

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The use of materials for the interiors was also inspired by those seen in a traditional Kerala home. The combination of cane screens with teak wood is an attempt to add that element of nostalgia to an otherwise minimal interior.  The continuous, almost monolithic granite floor helps further accentuate the open ground floor plan. The house is powered by solar panels placed on the roof of the structure.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

View the complete gallery

About this office
Kamat & Rozario Architecture
Office
Cite: "Corbel House / Kamat & Rozario Architecture" 14 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888970/corbel-house-kamat-and-rozario-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.