Primary School in Loiano / Studio Contini

Primary School in Loiano / Studio Contini

© Davide Galli© Davide Galli© Davide Galli© Davide Galli+ 26

  • Architects: Studio Contini
  • Area Area of this architecture project Area:  7426
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Davide Galli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Forbo Flooring Systems, Climagrun, ST Gobain Echophon
  • Collaborator:Matteo Zaccarelli
  • Structures:SCHRENTEWEIN & PARTNER S.R.L
  • Electrical Installations:Giampaolo Vecchi
  • Mechanical Plants:Simone Dalmonte
  • Executing Companies:Ferruccio Maestrami S.R.L
  • Architect In Charge:Marco Contini & Sara Chiari
  • City:Loiano
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© Davide Galli
© Davide Galli

Text description provided by the architects. The new primary school in Loiano was completed and tested in 12 months in respect of the times and amounts of contract and without reservation by the enterprise and public administration.

© Davide Galli
© Davide Galli

As an established tradition of the study, the search for a harmonious relationship with the geographical context and the well-being of future users drove the design and subsequent implementation.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The volumes of the school building, located in an area of scenic interest at the Bologna Apennines, were partly buried to limit the visual impact upstream, thus to obtain two distinct levels for classes and workshops, both with free rein to the spacious green areas.

© Davide Galli
© Davide Galli
Detail
Detail
© Davide Galli
© Davide Galli

The distribution of the teaching spaces follows the new addresses carried out by the Italian Ministry of education on school construction and is also the result of a participatory with the main school.

© Davide Galli
© Davide Galli

The attics, the stairs, doors, the windows and the interior furnishings interior are characterized by the use of wood, with the goal of the creation of a domestic perception and welcoming school spaces for children and school staff.

Detail
Detail

The building with reinforced concrete and wood falls within the classification A4 of the Emilia Romagna region and it is built according to the concepts of the NZB building (Zero Emission Energy Building) thanks to the high performance of the housing and the integrated plant system for electricity in charge of the generation of photovoltaic panels.

© Davide Galli
© Davide Galli

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:40050 Loiano BO, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Primary School in Loiano / Studio Contini" 15 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888757/primary-school-in-loiano-studio-contini> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.