the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Kuwait
  5. Studio Toggle
  6. 2017
  7. Bean to Bar Chocolatier / Studio Toggle

Bean to Bar Chocolatier / Studio Toggle

  • 22:00 - 8 February, 2018
Bean to Bar Chocolatier / Studio Toggle
Bean to Bar Chocolatier / Studio Toggle, © Gijo Paul George
© Gijo Paul George

© Gijo Paul George © Gijo Paul George © Gijo Paul George © Gijo Paul George + 17

  • Architects

  • Location

    Kuwait City, Kuwait
  • Lead Architects

    Gijo Paul George, Hend Almatrouk, Ghanem Younes
  • Area

    35.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

Text description provided by the architects. Studio Toggle was commissioned by the young Kuwaiti chocolatier, Bean2Bar to design their debut boutique in Arjan Square, a trendy F&B concept in Salmiya, Kuwait. The 33m2 space with a narrow frontage posed a significant challenge for the architects who desired to create a bright and airy atmosphere with plenty of storage space and flexibility. The architects devised a simple solution that featured a slender, cellular waffle vault along with the longitudinal axis of the store that morphed into a sleek secondary enclosure.

Floor Plan Details
Floor Plan Details

This eliminated the need for a conventional ceiling and created an illusion of a greater expanse.  The dimensions of the cells of the vault were based on the modular packaging unit used by the chocolatier and this led to new synergies like re-imagining the vault with its cellular modularity as an analogue screen with the cells doubling up as pixels. Messages or patterns could be displayed on it as required by using a combination of empty cells or by changing the colours of the packaging unit. This opens up possibilities for the store to change its ambience in a very easy and intuitive way to suit various occasions.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

The vault was parametrically generated and optimized for digital fabrication as a slot-in waffle system. This enhanced the ease of construction; cut down material wastage and resulted in a very precise self-supported steel structure. The symmetry of the vault is broken and emphasized at the same time by employing an algorithmically generated steel chandelier, which almost has a parasitic relationship with the vault. By juxtaposing these strongly opposing elements, the architects created a refined industrial look for the boutique while maximizing the efficiency and the lightness of the space.

Arch Details
Arch Details

Vein-cut silver travertine was chosen as flooring and also to clad the built-in refrigerated counters. This added a warm undertone and balanced the overall ambience. Bean2Bar was a successful implementation of generative processes not just as a design tool but also to aid in the digital fabrication and optimization workflow, which was essential to the completion of this boutique.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio Toggle
Office
Cite: "Bean to Bar Chocolatier / Studio Toggle" 08 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888710/bean-to-bar-chocolatier-studio-toggle/> ISSN 0719-8884
© Gijo Paul George

巧克力棒工厂,穹拱中的美食工坊 / Studio Toggle

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.