the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Iran
  5. Behzad Atabaki Studio
  6. 2017
  7. Park Residential / Behzad Atabaki Studio

Park Residential / Behzad Atabaki Studio

  • 00:00 - 9 February, 2018
Park Residential / Behzad Atabaki Studio
Park Residential / Behzad Atabaki Studio, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 32

  • Architects

  • Location

    Tehran Province, Tehran, District 2, 2nd Alley, Iran
  • Architect in Charge

    Behzad Atabaki
  • Construction

    Hassan Farahbakhsh
  • Area

    4195.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Category

  • Design Team

    MohammadReza Badeleh, Golshan Narimani, Arezoo Zaredar, Yasaman Lashgari
  • Client

    Reza Farahbakhsh
  • Structure

    Mahban Sazeh co.
  • Electrical & Mechanical equ

    Mahban Sazeh co.
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. Our conceptual image of a home is a haven far from the madding urban crowd, away from noise, visual pollution, and a place of retreat from everyday worries where we can rest and rewind. However, what comes first to the mind when thinking of the inner space of "home", is the notion of "protection"- against all above. Standing for such a sense of security would be the "curtain" hanging and dancing, "symbolizing" a home behind. Creating a shared ground between architecture and the city, in this building as a group of “homes”, the curtains swinging with the breeze, which would call up the image of a warm hearth and home, acting both as a representation of a house guard without and the warmth within, have been used as the façade so as to recall the moment when they, swinging in the breeze along the soft rows of "bricks", have just stepped aside to let the light into the pleasant space of the house they encurtain.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Facade Installation

For the brick surface to be easily observable, it was decided that the brightest-colored bricks be used; moreover, brick-covered cubes are installed over darker and rough surfaces of stone-covered background.

Elevation Diagram
Elevation Diagram
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff
Wall Section
Wall Section

To achieve the curve of the bricks over the cubes with ultimate precision, 227 horizontal sections (each 20 centimeters in height) were provided in the real size; they were cut in reverse on plasterboards for a better control and also to facilitate the brick rows implementation. In the end, to allow the façade stay clean, a water-repellent cover was applied over all the stone and brick surfaces.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Park Residential / Behzad Atabaki Studio" 09 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888628/park-residential-behzad-atabaki-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.