the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Portugal
  5. Diogo Aguiar Studio
  6. 2017
  7. Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio

Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio

  • 05:00 - 19 February, 2018
Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio
Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio, © Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 18

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. By the occasion of the exhibition Live Uncertainty: An Exhibition after the 32nd Bienal de São Paulo, Diogo Aguiar Studio was selected to design one of the ephemeral pavilions to host the selected films to be displayed in the Serralves Museum of Contemporary Art gardens.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The discovery of the temporary structure in the Serralves gardens is achieved by three distinct moments: the recognition of a habitable space, a transition path and the projection site. The circular pavilion features an abstract skin, a continuous facade across its curved surface, built on four levels of vertical wooden planks.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Elevation
Elevation
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Without assuming one main entrance, the outer façade, which may be entered from three different points, divides the entrance into the pavilion by its perimeter, thus fostering different accesses and relationships with Serralves gardens.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Crossed by sunlight, the built structure projects over itself causing curved shadows that meander around the central façade, creating different shadow-drawings as the day passes by.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plan
Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Building on the cylindrical spatiality, that also emphasizes the centrality of the work on display, the design of the pavilion focuses on the construction of two concentric spaces that have distinct functions: the interstitial space and the central space.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Contributing to the control of natural light in the interior space, the juxtaposition of two façade-plans, curved and parallel, which alternately open double-curved arc spans, guides the visitor to walk through the immersive space of mediation – as an antechamber-path – without revealing the central nucleus – as a space-enclosed – from the outside – the projection place where the film Os humores artificiais.Abrantes is shown.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Garden Pavilion in Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio" [Pavilhão no Jardim do Museu de Serralves / Diogo Aguiar Studio] 19 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888594/garden-pavilion-in-museu-de-serralves-diogo-aguiar-studio/> ISSN 0719-8884
© Francisco Nogueira

当代美术馆花园里的诗意,流动的放映展示馆 / Diogo Aguiar Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.