We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House 3S / Lagula arquitectes

House 3S / Lagula arquitectes

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 11

Province of Girona, Spain
  • Architects: Lagula arquitectes
  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cortizo, SANTOS, Prefabricados planas
  • Installations Engineer:Oriol Ruiz (Ordeic)
  • Rigger:Jordi Chopo
  • Constructor:Construccions Busquets
  • Project Manager:Kristian Garrido
  • Collaborators:Isa Lozano, Gemma Arco, Maria Rosario Herrero, Antonio García, Inés Alomar, Patrizia Etxebarria, Clara Tarrats, Mària Canel, Nando Cabanillas, Toni Cladera, Xavier Font, Albert García-Alzórriz, Aleix Ranera, Martí Bosch,
  • Architects In Charge:Antonio Alonso, Martín Ezquerro, Ignacio López Alonso, Marc Zaballa, Manel Morante
  • City:Province of Girona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. In the first glance, the house materializes as a remembrance of Gunnar Asplund and Sigurd Lewerentz’s Nordic classicism. A concrete portico, as-a-colonnade-in antis, is creaky opened to the sky. Besides a wooden fence, lateral to the main axis defined by the colonnade, the visitor crosses a first courtyard, built as a void stereotomy. There you can find a simple door.

Axonometric View
Axonometric View

The main axis of the house is discovered from this point. Suddenly, the sequence portico, porch, courtyard, enclosed living area, courtyard, portico, pool, lake, landscape it is settled in front of the eyes of the visitor. The house live dances around this apparently static axis.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Some windows opened in the flanking walls of this sequence reveal two lateral private courtyards. These diagonal openings in the wall extend the views through the diaphragmatic structure of the main stereotomy, connecting it with the landscape.

Floor Plan
Floor Plan

The richness of the space is enclosed in traditional austere materials. Walls are regularly white rendered. Snowy freckled terrazzo pavements are extended both in interior and exterior areas, embedded in the base of the walls. As it happens in modernist houses, sometimes there is minimum glazing plane in between the wall openings.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The fare face concrete roofs, framed in between walls and beams, avoid the possible spatial white solipsism. 

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Its wood texture reveals a basic and noble construction, carefully casted.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The abstract stereotomy of the house is as adapted to place, program and time, as it aims the sense of belonging to architecture itself. And it was designed in a perpetual debt to an unexpected and distant beloved master.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House 3S / Lagula arquitectes" [Casa 3S / Lagula arquitectes] 09 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888541/house-3s-lagula-arquitectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.