the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Julia Jamrozik and Coryn Kempster
  6. 2017
  7. Sky House / Julia Jamrozik and Coryn Kempster

Sky House / Julia Jamrozik and Coryn Kempster

  • 09:00 - 7 February, 2018
Sky House / Julia Jamrozik and Coryn Kempster
Sky House / Julia Jamrozik and Coryn Kempster, © Doublespace Photography
© Doublespace Photography

© Doublespace Photography © Doublespace Photography © Doublespace Photography © Doublespace Photography + 19

  • General Contractor

    Timberline Custom Homes
  • Structural Engineer

    Jim Thomson
  • Landscape Design

    Gray Landscape Construction
  • More Specs Less Specs
© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

Text description provided by the architects. Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house. The upper volume rests on the lower one and on a concrete pier to form both a bridge and a cantilever. This massing strategy allows for increased access and permeability of the site and emphasizes the charged relationship between the building and the ground.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography
Upper Volumen plan
Upper Volumen plan
© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The upper volume contains living spaces and opens up towards the lake while the lower volume is more enclosed and houses bedrooms.  Responding to the need for accessibility for guests with disabilities, as well as thinking of the clients’ ability to use the building far into the future, a study/bedroom and accessible bathroom are provided on the main level. The roof of the lower bar becomes a terrace allowing elevated views and a direct connection to the living spaces.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography
Perspective section
Perspective section
© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The factory-inspired skylights are rotated to admit north light without heat gain while orienting the solar panels due south so the house can generate all of its own power. The combination of vertical skylights and a fully glazed south-facing facade result in a generously daylit interior. A covered walkway shades the main wall of glass from summer sun while admitting lower winter sun to passively heat the dark-dyed concrete floor.

Diagram 01
Diagram 01

Simple, low-maintenance, long-life materials are used on the facade, including a reflective standing seam metal roof and a lapped heat-treated (petrified) wood cladding, while the interior is lined with formaldehyde-free plywood. Playful elements are placed throughout from a glazed brick socle for the wood stove, to scattered colourful coat-hooks and a custom undercroft swing-bench.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sky House / Julia Jamrozik and Coryn Kempster" 07 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888505/sky-house-julia-jamrozik-and-coryn-kempster/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.