the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Brazil
  5. Vão
  6. 2017
  7. Antônio Bicudo Apartment / Vão

Antônio Bicudo Apartment / Vão

  • 09:00 - 6 February, 2018
  • Translated by Pedro Vada
Antônio Bicudo Apartment / Vão
Antônio Bicudo Apartment  / Vão, © Rafaela Netto
© Rafaela Netto

© Rafaela Netto © Rafaela Netto © Rafaela Netto © Rafaela Netto + 16

  • Architects

  • Location

    Pinheiros, São Paulo - São Paulo, 03178-200, Brazil
  • Authors

    Anna Juni, Enk te Winkel, Gustavo Delonero
  • Area

    50.0 sqm
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Text description provided by the architects. The apartment Antônio Bicudo is located on the upper level of a three levels building, situated in the neighborhood of Pinheiros. The stand point requested by the future resident was that the 50m2 of the useful area were to be rearranged, so that the bedroom could be isolated from the remaining spaces. Considering it, the construction was realized almost without any demolition, which is quite unusual in remodeling projects.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The extension of the already existing wall allowed the creation of a volume that shelters the bedroom, relocating it from the main facade, which was turned to the street, to the posterior one, where the windows faced an interior garden used by all the inhabitants. Besides preserving this resting ambient from the street sounds, the new establishment was also intended so that the proportions of the integrated living area (living room, kitchen and balcony) were balanced, as well as the natural light that falls upon which of them.

Isometric
Isometric

In the external facet, turned to the living room, the volume received iron elements (a shelf and a support furniture) that goes through 3.5 linear meters to get up books, electronics devices and the collection of LPs. Given that the building provides a collective laundry room at the ground floor, the area marked out to a private one at the flat was replaced by a big pantry cabinet (that holds not only food and household cleaning chemicals, but also a washing tank), embedded at the side facet of the mentioned volume.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto
© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The remaining wet areas were brought together in a unique transversal axis situated at the back of the apartment. On top of the bathroom are located the storage water tanks of the whole building so that the lining underneath the kitchen, the bathroom and the bedroom conforms a horizontal plan of a lower height, which is only interrupted at the living room area, where the ceiling leaves out the wood structure. Together, the lining and the volume untied to the ceiling were able to enlarge the social area, generating an additional space on the top of the volume that can be accessed by a metallic support stair.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Vão
Office
Cite: "Antônio Bicudo Apartment / Vão" [Apartamento Antônio Bicudo / Vão] 06 Feb 2018. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/888451/antonio-bicudo-apartment-vao/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.