the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Ghana
  5. eskaapi
  6. 2017
  7. Framed Escape Library / eskaapi

Framed Escape Library / eskaapi

  • 02:00 - 3 February, 2018
Framed Escape Library / eskaapi
Framed Escape Library / eskaapi, © Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos © Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos © Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos © Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos + 22

  • Workshop participants

    Akim Pavageau (France), Lucas Corcuera (France), Ana Elisa Cordeiro Alves (Portugal), Sarah Fabry (France), Sofia Giber (Argentina), Carolina Margarita Omonte Salazar (Peru), Fabiola Cruz B (Pérou), Jessica Quevedo (France), Samanta Sinistri (Italy), Valentin Grasset (France), Olivier Bleriot (France), Julie Bujon (France), Remy Rodrigue (France), Bastien Limouzin-Michault (France), Evolène Bonnard (France), Tess Bourgenot (France), Juline Rallet (France), Pierre Alies (France), Flavian Yvon (France), Veronika Kudryashova (Russia), Paulette Alvia (Equator), Marli Swanepoel (South Africa), Paul Jordaan (South Africa), Mathieu Roche (France), Tim Kölle (Germany), Alexandre Bourdon (France), Hamza El Houari (Maroc), Milena Stagni (Italy), Phylippe Méau (France), Camille Esteve (France), Yeonwoo Shin (South Corea), Louis Cannat (France)
  • Local workers (Ghana)

    Anor, Mark, Edward, Samy, Collins Junior, Collins Senior, Ebenezer, Opoku, Abass, Kofi, Amelia, Zinabu, Afifa, Ernest, Sebe
  • More Specs Less Specs
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

Text description provided by the architects. A new school is being built at the entrance of Abetenim’s village, in Ghana’s Ashanti Region. Its library, built with local materials such as earth and wood, was designed by French architects Maude Cannat and Rachel Méau, first prize winners of the 2016 Earth Architecture Competition.

© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

With only a 9000-euros fund-raised budget and no electricity on site, innovation and creativity were employed to conserve resources and build cleverly; using environmentally friendly architecture, water-efficient construction, often repurposed local materials, and precious savoir-faire trading.

© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
Plan
Plan
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

Thick, rammed earth walls pierced with tall, narrow windows insulate the library from the outside without revealing what is hidden inside. As you enter, you discover in a light and cool atmosphere two spaces connected around a landscaped patio, waiting to be used by the school children. The first one, on the same level as the entrance, is ideal for studying and research. The second one, in a hollow space sculpted by terraced steps, invites the visitor to sit for a reading session.

Section
Section

The library and its furniture form one whole entity: the wooden bookshelves are directly integrated in the walls, the flared window embrasures can also serve as seating, and a long working table runs along the patio wall. The detached roofing and vertical windows provide ventilation, while the earthen wall structure ensures that coolness circulates through the entire building.

© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

Everything was carefully planned to conserve resources. Thus, the earth extracted for the foundation was compacted with metal panels in the walls, the wood forms were reused for the flooring, and salvage materials were used for the doors and all the wood finishing touches of the library.

© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

The architects in charge of the organization eskaapi gathered a team of thirty international volunteers and a dozen local workers to work together during a four-month period. The library’s construction was the first workshop led in the village to support the future school. Since then, three more classrooms were built by three different international teams next to eskaapi’s building.

© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Framed Escape Library / eskaapi" 03 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888008/framed-escape-library-eskaapi/> ISSN 0719-8884
© Maude Cannat, Rachel Méau, Steve Santos

加纳乡野图书馆 / eskaapi

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.