Monolitär / Dost Architektur GmbH

Monolitär / Dost Architektur GmbH

Monolitär / Dost Architektur GmbH - FacadeMonolitär / Dost Architektur GmbH - Facade, ConcreteMonolitär / Dost Architektur GmbH - Image 4 of 25Monolitär / Dost Architektur GmbH - Windows+ 25

Flurlingen, Switzerland
  • Area Area of this architecture project Area :  3717
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
    Photographs :Andrin Winteler
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Sky-Frame, Vola, Modular Lighting Instruments, U.S.W. - Fenster-
  • Lead Architects : Dominic Meister, Andi Löw
Monolitär / Dost Architektur GmbH - Facade
© Andrin Winteler

Text description provided by the architects. The «monolitär» reacts strongly to its environment. Topography, views, noise emission and development characterize the building and shape its design. The two-sided orientation of the building creates exterior spaces with different qualities and references. For a young family, Dost projects a low-energy (minergie p) family house on the prominent Arova curve in Flurlingen, Switzerland.

Monolitär / Dost Architektur GmbH - Table, Chair, Windows
© Andrin Winteler
First Floor Plan
Monolitär / Dost Architektur GmbH - Windows
© Andrin Winteler

The design reacts strongly to its environment. Topography, views, noise emission and traffic ways, characterize the building and shape its design. The two-sided orientation of the building creates exterior spaces with different qualities and references. The reduced interior space creates generosity and allows for a continuous transition between the individual living spaces. All rooms are south-west facing so that you can benefit from the view and the sun.

Monolitär / Dost Architektur GmbH - Facade, Concrete
© Andrin Winteler
Section and Elevations
Monolitär / Dost Architektur GmbH - Image 4 of 25
© Andrin Winteler

The front façade makes a slight crease, dividing the public spaces from the private rooms. The aim of the concept is to profit from the advantages of the location and the property and to avoid the negative aspects. Thus, the building was built into the steep slope and in the low level to the heavily travelled road, to escape the noise of the road and power lines. The building volume is understood as part of the landscape, so it is to be gently overgrown by the slope, the meadows and the vines and become one with nature.

Monolitär / Dost Architektur GmbH - Image 13 of 25
© Andrin Winteler
Ground Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Monolitär / Dost Architektur GmbH" 29 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887753/monolitar-dost-architektur-gmbh> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.