the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. The Netherlands
  5. Civic Architects
  6. 2017
  7. Piushaven Harbour Pavilion / Civic Architects

Piushaven Harbour Pavilion / Civic Architects

  • 11:00 - 15 February, 2018
Piushaven Harbour Pavilion / Civic Architects
Piushaven Harbour Pavilion / Civic Architects, © Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 24

  • Commission

    SD, DD, CDs, CA
  • Client

    Orion Projectontwikkeling, The City of Tilburg
  • Civic Architects

    Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Fernanda Romeu, Angela Solis, Niels Boswinkel, Helena Moreno
  • Bright urban Futures

    Gerjan Streng
  • Partners

    Archimedes Bouwadvies, BAM Bouw en Techniek, Janssen Lastechnieken
  • Drawings

    Civic Architects
  • More Specs Less Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. With the start of 2018, a new iconic structure was opened to the public in Tilburg (Netherlands). The structure forms a public pavilion on the central pier in the old city harbour and serves as a landmark for recreational boats and yachts, visiting the city. The firms Civic Architects & Bright Urban Futures designed a striking steel structure that unites the public viewing platform and the restaurant, adding a piece of sturdy architecture to the harbour vista.

Axonometric
Axonometric

Elevated public space
 The structure facilitates a special combination of public and private activities on a unique site in the city. The central pier in the harbour was built for grain transhipment in the early 20th century, but became a place for public events and leisure activities, in more recent times. Today it has been transformed into a place where the restaurant RAK shares space with a public plateau that also covers the public space on the pier. The structure benefits from the qualities of the pier in various ways: The restaurant is positioned close to the water and offers visitors a beautiful view, while keeping 2/3 of the plot area open for public use. The roof structure also provides for the viewing deck, and acts as a shelter for the rain. As a result, events and leisure activities can take place in various ways.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

A contextual icon 
The design of the iconic pavilion is rooted in the historic harbour and its characteristic atmosphere: The inert black cargo ships and the robust bridges form a set of iconic attributes in the harbour park. The straightforward shape, the robust structure, the matt black façades and the combination of steel and wood are magnifications of the site and its surroundings. The shape and details of the structural platform where a result of an integrated design process, where several needs were combined in one architectural element: from floor separations to sun protection. The pavilion thus becomes a simple and self-evident iconic part of the public space in the Piushaven Harbour.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Solid structural architecture
 The heavy roof edge forms an integral solution for the engineering of the structural system: in order not to affect the historic wooden foundation of the quay, the columns are positioned inwards, with two meters distance. The overhangs are accommodated by constructing the viewing deck’s solid steel balustrades as structural beams which also carry the floor of the deck. Fixed structural joints and the absence of stability walls ensure a free floor plan layout, while the oversized structure allows for high intensity public use of the deck. The structure is the architecture and thus forms a powerful addition to the Piushaven harbour, built to last.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Detail
Detail
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Piushaven Harbour Pavilion / Civic Architects" 15 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887669/piushaven-harbour-pavilion-civic-architects/> ISSN 0719-8884
© Stijn Bollaert

Piushaven 海港展览馆,尽显黑色工业美 / Civic Architects