the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Nelson Resende
  6. 2017
  7. House in Ovar / Nelson Resende

House in Ovar / Nelson Resende

House in Ovar / Nelson Resende
House in Ovar / Nelson Resende, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 54

  • Architects

  • Localization

    R. Dr. José Falcão 204, 3880-250 Ovar, Portugal
  • Architect in charge

    Nelson Resende
  • Area

    216.35 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The recovery of the house located at Rua Dr. José Falcão, aimed to introduce a series of capital gains that would enable its full utilization, in a completely current and according to the specific pretensions of a household that recently acquired the property.

© João Morgado
© João Morgado
Ground  Floor Plan
Ground Floor Plan
© João Morgado
© João Morgado

Thus, after finding that the existing constructions, far from forming a fully coherent set, showed some indications of different treatment and states of conservation quite different from each other, it was easily concluded what to save and what to destroy, even though it is perceived that , the intervention should guarantee its own logic, a result that shows coherence and at the same time the naturalness that characterizes it - a splited intervention was not advocated here, which, even if it guaranteed an image or a set of easily readable images, did not introduce a degree of depth and density as it should characterize the architecture.

© João Morgado
© João Morgado

The house is located in a structural artery of the city of Ovar and the implantation, bordering the access road, leaning against the adjacent buildings, allows the repetition of an urban model of frequent use, that allows a peripheral occupation of the blocks and liberates its interior, for use mainly destined to the individual ends, as it happens here. 

© João Morgado
© João Morgado

In this scenario, both the secondary construction and the main house itself, present a logic of implementation supported by two main elevations, the street and the inside façade, which establish relations of a different form, more representative/formal in the elevation facing the street and more uncommitted in the inner, private elevation.

© João Morgado
© João Morgado

In addition, the buildings clearly accentuate their function, allowing a hierarchical reading, maintaining a more trivial relationship in the way the secondary building is constructed and presenting a constructively richer architecture for the dwelling, namely the noble spaces of more permanent use.

© João Morgado
© João Morgado

Not only the materials, the richness of the construction and the scale of the spaces themselves distinguish each other, ensuring greater spatiality for the nobler spaces and relegating to the spaces of the secondary building the more contained scales.

© João Morgado
© João Morgado

In this sense, the intervention proposes a revaluation of these principles of action, introducing a logic of continuity, not of rupture.

© João Morgado
© João Morgado

Regarding the areas of occupation, it is proposed to maintain the existing areas of implantation, with only a regularization of the existing outbuilding that maintains the same area of implantation but is rebuilt, taking into account its advanced state of degradation.

© João Morgado
© João Morgado

Thus the spaces of social use and of greater permanence are destined to the main volume allowing to take advantage of the areas of the compartments and try to adapt them to the functions more propitious for the same ones. 

© João Morgado
© João Morgado

Complementarily, in the secondary volume, it is proposed the location of the garage space facing the street and the area of private use of the house, facing the interior of the street.

Section
Section

Finally, in the outbuilding redesigned in the meantime, it is proposed the location of support spaces, essentially the laundry and a small storage. 

As for the attic floor of the main volume of the dwelling, the proposal foresees the maintenance of this space as a multipurpose space of support and generic use, despite introducing a new vertical access, a toilet and natural lighting through 3 mansard.

© João Morgado
© João Morgado

The proposal accuses the weight of the existing patrimonial wealth, and consciously tries to incorporate it as valid in the current solution, avoiding the musealization but also denying a more radical posture to erase all traces of a past, despite everything relatively present and valid for the use of the house, in current form.

© João Morgado
© João Morgado

Materially, the purpose was to keep as much as possible the constructive logic of existing building, ensuring that the new elements introduced did not cause significant disturbances in the spaces.

Section
Section

With regard to the treatment of outdoor spaces, the objective was to introduce a more unified reading into space, ensuring a more complex plant treatment perimeter by introducing a hedge and allowing a less crowded core, more available for less regulated use/committed and more versatile.

© João Morgado
© João Morgado

Finally, in terms of substantially visible alterations in the elevations of the buildings, on the ground floor, at the level of the secondary construction, it was foreseen the introduction of an almost total opening to the street, allowing the use of the respective interior space as a garage and, on the contrary, a more controlled opening of the two bedrooms to the plot - the elevations are therefore practically redone, having as principle the introduction of spans that maintain the scale of the construction, provided to the new program and its uses, but modern reinterpreting the more decorative sense of the tiles, reintroduced of apparent form in the stamping of the existent standard

© João Morgado
© João Morgado

View the complete gallery

About this office
Nelson Resende
Office
Cite: "House in Ovar / Nelson Resende" [Casa em Ovar / Nelson Resende] 01 Feb 2018. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/887628/house-in-ovar-nelson-resende/> ISSN 0719-8884